Barion Pixel

Mézes krémes

Szerző:

Édes vétkek, Összes recept, Torták

Adag: 2/3 sütőtepsi

Elkészítési idő: csak ha nagyon ráérsz

Nehézségi fok: gyakorlatot igényel

Nem kábítok senkit: ez egy elég macerás sütemény, nem árt némi gyakorlat hozzá, ráadásul még legalább egy éjszakára hűtőbe is kell tenni, mielőtt neki lehet esni. Viszont ha mindezt kibírjuk, akkor gyermekkorom kedvenc süteményét kapjuk, ami miatt még jobban várok minden családi eseményt és ünnepet, mert ilyenkor dupla adagot készítek belőle 🙂

Az egyik legkedvesebb sütim, gyerekkorom óta bármikor, bármennyit meg tudtam enni belőle. Cserébe elég macerás, és iszonyú kupival jár – pedig ha valaki, akkor én aztán tényleg azt szeretem, ha a konyhám olyan tiszta, mint a patika. Úgyhogy gondolhatjátok, mennyire telitalálat a recept, ha mindezek ellenére rendszeresen készül nálunk ez a finomság 🙂

 

Hozzávalók

A tésztához

  • 2 evőkanál méz
  • 2 kanál kakaópor
  • 2 egész tojás
  • 20 dkg cukor
  • 5 dkg vaj
  • ½ kávéskanál szódabikarbóna
  • 45 dkg liszt

 

A krémhez

  • 2 csomag vaníliapuding
  • 1 evőkanál liszt
  • 1 liter tej
  • 20 dkg cukor
  • 20 dkg margarin

 

A kemény mázhoz

  • 1 tortabevonó
  • 2 evőkanál olaj

 

A csillogó fekete mázhoz

  • 10 dkg teavaj
  • 10 dkg porcukor
  • 3 evőkanál holland kakaópor
  • 3 evőkanál tej

 

Elkészítés

A tészta elkészítésével kezdem: a liszten kívül minden hozzávalót egy hőálló edénybe teszek.  

 

 
Egy másik edénybe teszek fel 2 ujjnyi vizet főni. A vizes edény akkora legyen, hogy a másik edény eltakarja teljesen, de az alja ne érjen a vízbe. Alaposan összekeverem a hozzávalókat, és folyamatos keverés közben 5 percig gőz felett összefőzöm őket.  
 
 
Amikor már szép homogén, félreveszem, és hozzáadom a lisztet. 
 
 
Lisztezett felületen összegyúrom. Ez egy kicsit macerás lehet, vigyázni kell, hogy meg ne égessük a kezünket. 
 
 
Mikor összeállt, 3 egyforma részre osztom a tésztát. Ha nagyon ragadna, egy kicsi liszttel még átgyúrom, de jobb, ha inkább egy időre a tésztát hűtőbe tesszük.
 
 
Egyesével kinyújtom őket (kb. 30*40 cm-re). Zsírozott, lisztezett tepsi hátuljára terítem úgy, hogy ne nagyon lógjon le a tepsiről, és előmelegített sütőben 200 fokon 5-6 perc alatt kisütöm (csak az elsőnél kell zsírozni, a többinél csak lisztezni). Én alapvetően sima, sótlan házi disznózsírt szoktam használni hozzá, de ma csak kókuszszír volt itthon, így azzal kentem le a tepsi hátulját. 
 
 
Amikor kiveszem a sütőből, még puha a tészta, de gyorsan keményedik, így nagyon igyekezni kell, hogy még puha állapotban méretre vágjuk, mert különben csak törni lehet, és akkor már nem lesz olyan szép. Az így leesett „fölösleges” is gyorsan elfogy, ropogós keksz lesz belőle.
 
 
Amíg a lapok egyenes felületen hűlnek, elkészítem a krémet:
Fél liter tejben csomómentesre elkeverem a pudingport és a lisztet, majd a tej másik feléhez öntöm. Beleteszem a cukrot is, alaposan elkeverem, felteszem főni közepes lángon, és addig kevergetem, amíg érzem, hogy elkezd sűrűsödni, majd 20 dkg margarint hozzáteszek a végén. 
 
 
Megvárom, míg elolvad, és szép fényes lesz, majd pár percig, néha megkeverve pihentetem, langyosra hűtöm.
 
 
Kiválasztom a kisütött lapok közül a legszebbet, az lesz a teteje. Egy tálcára leteszem az első lapot, és egyenletesen elosztom rajta a pudingos krém felét. 
 

 

Jöhet a második lap, annak a tetejére a másik fele a krémnek, a végén a legszebb lap zárja a sort. 

 

 

A tetejére csokimázat teszek (az alaprecept szerint 1 tortabevonót gőz felett megolvasztunk, a végén 2 evőkanál olajat teszünk bele. Mikor elkezd szilárdulni, akkor tesszük a sütemény tetejére), én ma egy bolti megoldást választottam (mikróban pár percig alacsony, max 300 watt fokozaton megmelegítem, hogy ne legyenek benne darabkák, és szépen simára elkenem a süti tetején egy kanál hátuljával). Ez a csokimáz ropogós, kissé kemény lesz.

 
 
 
 
Jót tesz neki egy éjszaka pihenés a hűtőben, de nálunk még 2-3 óránál többet nem volt alkalma pihenni 🙂
 

Ha jobban szeretjük a csillogó fekete, könnyen vágható csokimázat, akkor azt így készítem:
10 dkg teavajat, 10 dkg porcukrot, 3 evőkanál holland kakaóport és 3 evőkanál tejet kimérek egy kisebb edénybe, és elkezdem összeolvasztani őket. Amikor már szép sima, félreteszem, és időnként megkeverve hagyom langyosra hűlni. Ekkor egyengetem el a mázat a sütemény tetején. Hűtőbe teszem és pár órát hagyom pihenni. Nagyon szép fényes, szinte fekete máz lesz így belőle, én ezt a verziót szeretem legjobban 🙂
 

TIPP: próbáld ki a grízes mézes krémest is, szeretni fogod 🙂



Ha tetszett ez a bejegyzés és megosztod, köszönöm.

Nézd meg további receptjeimet, biztosan találsz még a fogad alá valót közöttük!

Gyorsan értesülhetsz a blog bejegyzéseimről, tippekről és újdonságokról a Degeszpocak Facebook oldalán amit itt találsz, vagy kérdezz-csevegj velünk a Facebook csoportunkban is, amit itt érsz el.  Gyere és csatlakozz hozzánk egy kattintással!

Instagram: https://www.instagram.com/degeszpocak/



error: A tartalom védett!!