Barion Pixel

Mézeskalács tejmentesen

Szerző:

Tejmentes receptek, Édes vétkek, Összes recept

Adag: 3 sütőtepsinyi

Elkészítési idő: csak ha nagyon ráérsz

Nehézségi fok: egyszerű

Az alapreceptet már kb. 8 éve kaptam meg barátnőmtől, aki finn karácsonyi mézeskalácsnak hívta. Éveken keresztül mindig ezt csináltam, most viszont, hogy tejérzékeny is van a családban, át kellett variálni a receptet, és bátran állíthatom: észre sem lehet venni a különbséget 🙂
Ha betartjuk a sütési időt, finom, puha mézeskalácsot kapunk. Viszont ha a ropogósabb, kekszhez hasonló mézeskalácsot szeretjük, érdemes pár perccel növelni a sütési időt.

 

Hozzávalók

  • 50 dkg finomliszt
  • 1,5 kávéskanál szódabikarbóna
  • 2 kisebb tojás + 1 a kenéshez
  • 15 dkg cukor
  • 12.5 dkg méz (én napraforgót használtam)
  • 1 kávéskanál gyömbér
  • 1 kávéskanál fahéj
  • 1 kávéskanál őrölt szegfűszeg
  • 1 kávéskanál reszelt narancshéj
  • 15 dkg Liga vagy laktózmentes Vénusz margarin

 

Elkészítés

A margarint és a mézet összeolvasztom (én most mikróban melegítettem, de lehet simán gázon is)

majd belemérem az összes többi hozzávalót is. 

Kézzel összedolgozom, kissé ragadós, de könnyen kezelhető tésztát kapok. Hűtőbe teszem egy órára (vagy akár egész éjszakára, ha úgy jön ki a lépés, de ebben az esetben folpackkal le kell fedni, hogy ne száradjon ki nagyon).

Lisztezett felületen kb 3 mm vastagra nyújtom, és kiszaggatom a formákat. Nekem már 2 éves kora óta segít a kislányom, remek anya-lánya program ez mindig 🙂

A formákat sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatom, kis helyet hagyva közöttük, mert egy keveset dagadni fognak. 

Érdemes az összes tésztát kiszaggatni előre, és csak amikor már a díszítés is kész, akkor elkezdeni a sütést, mert 7-8 perc alatt készre sülnek, nem lesz idő közben előkészíteni a következő adagot. 

Szóval amikor az összes tésztát kiszaggattuk és a tepsin várnak a sorukra, egy felvert tojással vékonyan megkenjük, díszítjük kedvünk szerint (mi franciadrazséval szoktuk, de lehet mandula, mogyoró, dió, kesudió, mazsola vagy egyéb aszalt gyümölcs, vagy akár m&m’s figura is, amit csak a fantáziánk diktál), és mennek is a 200 fokra előmelegített sütőbe, 7-8 percre. 

Ha van kedvünk, igényünk és pláne türelmünk, díszíthetjük írókával (tojásfehérje cukorral kikeverve), én most ezt kihagytam. Másnap már csomagolható is a karácsonyi csomagokba 🙂
Légmentesen záródó dobozban hetekig (de akár hónapokig is) eláll.

 



Ha tetszett ez a bejegyzés és megosztod, köszönöm.

Nézd meg további receptjeimet, biztosan találsz még a fogad alá valót közöttük!

Gyorsan értesülhetsz a blog bejegyzéseimről, tippekről és újdonságokról a Degeszpocak Facebook oldalán amit itt találsz, vagy kérdezz-csevegj velünk a Facebook csoportunkban is, amit itt érsz el.  Gyere és csatlakozz hozzánk egy kattintással!

Instagram: https://www.instagram.com/degeszpocak/



error: A tartalom védett!!