Szerző: Molnár-Keresztényi Brigitta
Adag: 3 sütőtepsi
Elkészítési idő: csak ha nagyon ráérsz
Nehézségi fok: egyszerű
Van nekem egy régi, jól bevált, szeretett mézeskalács receptem, évekig azt sütöttem. Viszont az a fajta rövid időn belül keksz lesz (lehet, hogy csak rosszul tárolom, én mindig műanyag fedeles dobozba teszem vagy zacskóba…), és most idén egy finom, puha verziót szerettem volna. Kaptam is egy receptet Csibi szomszédasszonyomtól, azt teszteltük most hétvégén – hiszen mikor, ha nem most, amikor szezonja van? 🙂
És mivel igen egyszerű és játékos lehet az elkészítés és a díszítés, remek anya-lánya program válik belőle 🙂
Hozzávalók (3 nagy tepsi lesz belőle)
- 60 dkg liszt
- 25 dkg porcukor
- 4 tojás (ebből egynek csak a sárgája)
- 4 evőkanál méz
- 1 evőkanál víz
- 4 dkg vaj (vagy laktózmentes Vénusz sütőmargarin)
- 2 teáskanálnyi szódabikarbóna
- 1 teáskanál fahéj
- 1 teáskanál őrölt szerecsendió
- 1 teáskanál gyömbér
- 1 teáskanál szegfűszeg
- egy narancs reszelt héja
A formákat sütőpapíros tepsire teszem.
Lekenem a felvert tojásfehérjével (a maradékot sem öntöm ki, abból lesz az íróka), tetszés szerint díszítjük (franciadrazséval, mogyoróval, mikor mivel)
A tepsiket 180 fokra előmelegített sütőbe tolom 7-8 percre. Amikor már kezd színt kapni, akkor jó is. Finom, puha mézeskalács lesz belőle, ami azonnal fogyasztható – mint a mellékelt ábra is mutatja 🙂
minőségellenőrzés 🙂 |
Ajándéknak és dísznek is kiváló – nálunk ezt kapták az oviban az óvónők és a kispajtások a kislányomtól 🙂