Barion Pixel

Mézeskalácsgyár tejmentesen

Szerző:

Tejmentes receptek, Édes vétkek, Összes recept

Adag: 3 sütőtepsi

Elkészítési idő: csak ha nagyon ráérsz

Nehézségi fok: egyszerű

Van nekem egy régi, jól bevált, szeretett mézeskalács receptem, évekig azt sütöttem. Viszont az a fajta rövid időn belül keksz lesz (lehet, hogy csak rosszul tárolom, én mindig műanyag fedeles dobozba teszem vagy zacskóba…), és most idén egy finom, puha verziót szerettem volna. Kaptam is egy receptet Csibi szomszédasszonyomtól, azt teszteltük most hétvégén – hiszen mikor, ha nem most, amikor szezonja van? 🙂

És mivel igen egyszerű és játékos lehet az elkészítés és a díszítés, remek anya-lánya program válik belőle 🙂

 

Hozzávalók (3 nagy tepsi lesz belőle)

  • 60 dkg liszt
  • 25 dkg porcukor
  • 4 tojás (ebből egynek csak a sárgája)
  • 4 evőkanál méz
  • 1 evőkanál víz
  • 4 dkg vaj (vagy laktózmentes Vénusz sütőmargarin)
  • 2 teáskanálnyi szódabikarbóna
  • 1 teáskanál fahéj
  • 1 teáskanál őrölt szerecsendió
  • 1 teáskanál gyömbér
  • 1 teáskanál szegfűszeg
  • egy narancs reszelt héja
 
Elkészítés
A lisztben elkeverem a porcukrot és a szódabikarbónát. Egy másik tálban alaposan összekeverem a puha vajat a mézzel és a tojásokkal. A kimaradt tojásfehérjét hűtőbe teszem, kelleni fog a kenéshez sütés előtt.
Beleöntöm a nedves hozzávalókat a szárazakba, hozzáöntöm a vizet, a fűszereket, és a reszelt narancshéjat, és jó alaposan összedolgozom kézzel.
Ragacsos tésztát kapok, amit egy éjszakára (de legalább pár órára) hűtőbe teszek, zacskóban, hogy ne száradjon ki.
Másnap erősen lisztezett felületen kinyújtom 3-4 mm vékonyra, és formákat szaggatunk belőle.

 

A formákat sütőpapíros tepsire teszem.

 

Lekenem a felvert tojásfehérjével (a maradékot sem öntöm ki, abból lesz az íróka), tetszés szerint díszítjük (franciadrazséval, mogyoróval, mikor mivel)

 

A tepsiket 180 fokra előmelegített sütőbe tolom 7-8 percre. Amikor már kezd színt kapni, akkor jó is. Finom, puha mézeskalács lesz belőle, ami azonnal fogyasztható – mint a mellékelt ábra is mutatja 🙂

 

minőségellenőrzés 🙂
Kihűtöm a mézeskalácsokat, és elkészítem az írókát. 
Ehhez a maradék tojásfehérjét jó alaposan felverem 15-20 dkg porcukorral és egy púpos kávéskanál étkezési keményítővel, zacskóba töltöm, aminek pici lyukat vágok az egyik sarkára. és indulhat a díszítés. Ha még ezek után is marad ki az írókából, akkor alufóliára kis halmokat nyomok, és 80 fokos sütőben kb. 40 perc alatt kiszárítom, hogy habcsók legyen belőle. 

 

Ajándéknak és dísznek is kiváló – nálunk ezt kapták az oviban az óvónők és a kispajtások a kislányomtól 🙂

 



Ha tetszett ez a bejegyzés és megosztod, köszönöm.

Nézd meg további receptjeimet, biztosan találsz még a fogad alá valót közöttük!

Gyorsan értesülhetsz a blog bejegyzéseimről, tippekről és újdonságokról a Degeszpocak Facebook oldalán amit itt találsz, vagy kérdezz-csevegj velünk a Facebook csoportunkban is, amit itt érsz el.  Gyere és csatlakozz hozzánk egy kattintással!

Instagram: https://www.instagram.com/degeszpocak/



error: A tartalom védett!!