Barion Pixel

Nyár, vízpart, lángos

Szerző:

Kelt tészták, Kenyérfélék, Összes recept, Sós finomság

Adag: 10-15 db

Elkészítési idő: 1.5 órán belül

Nehézségi fok: egyszerű

Valamiért csak a nyárhoz és a vízparthoz kötjük a lángosevést (persze, ott esik legjobban két csobbanás között, és nem utolsó sorban nem a saját lakásunkat lengi be a vele járó masszív olajszag), pedig egy jó kis baráti összejövetelre legalább olyan jó, mint egy őszi kiránduláson.

 

Hozzávalók

  • 50 dkg liszt
  • 2 kisebb tojás
  • 2,5 dl tej
  • egy csapott kávéskanál cukor
  • fél kisdobozos tejföl (kb. 2 nagyobb evőkanálnyi, 90 g)
  • 13 g só
  • 1,5-2 dkg élesztő
  • fokhagyma, tejföl, sajt a tetejére
  • egy liter olaj a sütéshez

 

Elkészítés

A langyos cukros tejbe belemorzsolom az élesztőt, és hagyom felfutni. Ez idő alatt egy keverőtálba kimérem az összes többi hozzávalót. 

Ha felfutott az élesztő, beleöntöm a tálba, és géppel (vagy kézzel) alaposan összedolgozom. 

Jó ragacsos tésztát kell kapnunk, de ez így jó, nem szabad túllisztezni. Amikor a tészta már nagyjából elválik az edény falától, konyharuhával letakarom, és meleg helyen egy órát kelesztem. 

Közben elkészítem a feltétet: megpucolok 4-5 gerezd fokhagymát, és áttöröm egy kis tálkába. kevés vízzel és még kevesebb sóval elkeverem, és félreteszem. Lereszelem a sajtot (jóóóó sokat, úgy finom, ha sok van rajta), és előveszem a tejfölt is.

Ha megkelt a tészta, egy edénybe felteszem melegedni az olajat. 

Nem szabad forrónak lennie, csak jó melegnek. És most jön az igazán pepecs rész: mindkét kezem alaposan beolajozom, és egy ökölnyi darabot tépek a tésztából. Két kezemmel széthúzogatom, hogy kb. mindenhol egyforma vékony legyen a tészta (vigyázva, hogy ne szakadjon ki. Ha mégis, összegyúrom és kezdem elölről), és óvatosan az olajba engedem. 

Kis lángon hagyom megsülni. 

Ha villával alányúlva azt látom, hogy aranybarna, megfordítom, és a másik oldalát is megsütöm. Papírra szedve hagyom lecsöpögni a felesleges olajat. 

Még melegen megkenem a fokhagymával, megszórom sajttal és teszek rá tejfölt is – én így szeretem legjobban.

Nem éppen diétás étel, de ki tudna neki ellenállni? 🙂

Ha az olaj kellően meleg, és a tészta is szobahőmérsékletű, nem kell félni, nem szívja meg magát olajjal, és a könnyű, laza tésztának köszönhetően igazán finom lángos kerül a tányérokba.

Ha vendégeket várok, egyből dupla adagot keverek be, de vigyázni kell, mert könnyen kinőheti a kelesztő edényt. Ha nem sütöm ki mindet, egy jó nagy, kiolajozott zacskóban hűtőben napokig is eláll. Ekkor legalább egy órával sütés előtt kiveszem a hűtőből, és hagyom szobahőmérsékletűre melegedni. 

 



Ha tetszett ez a bejegyzés és megosztod, köszönöm.

Nézd meg további receptjeimet, biztosan találsz még a fogad alá valót közöttük!

Gyorsan értesülhetsz a blog bejegyzéseimről, tippekről és újdonságokról a Degeszpocak Facebook oldalán amit itt találsz, vagy kérdezz-csevegj velünk a Facebook csoportunkban is, amit itt érsz el.  Gyere és csatlakozz hozzánk egy kattintással!

Instagram: https://www.instagram.com/degeszpocak/



error: A tartalom védett!!