Szerző: Molnár-Keresztényi Brigitta
Adag: kb. 10 db
Elkészítési idő: 30 percen belül
Nehézségi fok: egyszerű
- 20 dkg liszt
- 2 tojás
- 3 dl tej
- 1,5 dl szóda/szénsavas ásványvíz
- egy csipet só
- 1,5 evőkanál vaníliás cukor
- 1 evőkanál olaj (+ kb. 0,5 dl a sütéshez)
- egy késhegynyi friss élesztő
Elkészítés
Először is a tejet meglangyítom, és fél kanál cukrot elkeverek benne, majd belemorzsolom az élesztőt; félreteszem, hadd dolgozzon az élesztő.
Közben a tojásokat kézi habverővel jó alaposan felverem, majd mehet bele a maradék cukor, a só és az olaj. Ha felfutott az élesztő, belekeverem a tojásba. A lisztet óvatosan keverem bele, hogy csomómentes legyen, és a szódát (vagy ásványvizet) csak a legvégén adom hozzá.
Hagyom pihenni egy negyedórát, majd következik a sütés: felmelegítek egy teflon palacsintasütőt, és egy kanállal csöpögtetek bele pár csepp olajat.
Egy kicsit hevítek rajta, majd egy szűk merőkanálnyi tésztát a palacsintasütő közepére öntök, és szépen egyenletesen szétfolyatom. Közepes lángon sütöm, hogy ne égjen meg. Akkor fordítom meg, amikor megjelennek a kis kráterek a tésztán, és a széle már kezd barnulni:
Ameddig sül a következő, a kész palacsintát frissen melegében megkenem jóféle házi baracklekvárral (köszönet érte édesmaminak 🙂 ), és még kakaóport is szórok rá (én a nyuszisat szeretem. Emlékszel? „Igyál még egyet, és fogd rá a nyuszira!”). Nálunk ez a lekváros-kakaós szerelem anyai ágon öröklődik több generáción keresztül, de a töltelék lehet bármi: mazsolás túró, lekvár vagy kakaó önmagában, fahéj, diós tojáshab, mogyorókrém; de még akár reszelt sajt is.
Még langyosan tálalva a legfinomabb 🙂