Szerző: Molnár-Keresztényi Brigitta

 

Adag: 2 sütőtepsi

Elkészítési idő: 1.5 órán belül

Nehézségi fok: egyszerű

Kategóriák: Kelt tészta, Kenyérfélék, Pizza, Receptek, Tojásmentes,

Már több, mint tíz éve használom a következő pizzareceptet, és bátran mondhatom: még soha nem hagyott cserben. Mindig, mindenhol hozza a formáját, abszolút számíthatok rá bármikor.

A két alap verziót mutatom most be (természetesen a feltétek a végtelenségig variálhatóak, kedvtől, étvágytól és főleg az otthonlévő alapanyagoktól függően): a paradicsomos és a tejfölös alaposat.

A tészta mindkettőnél azonos (ez a mennyiség 2 pizzához elég nálunk, mi a vastag tésztás pizza hívei vagyunk).


Hozzávalók

– 40 dkg finomliszt
– 2,3 dl tej
– 1 mokkáskanál cukor
– 1/2 kocka élesztő
– 1 evőkanál olaj
– 1 lapos evőkanál só

A paradicsomos alaphoz

– egy nagy fej és egy kisebb fej vöröshagyma
– 2-3 gerezd fokhagyma
– kevés olaj
– 1 mokkáskanálnyi cukor
– 1 doboz (140 g) sűrített paradicsom
– fűszerek: só, bors, bazsalikom, oregánó, majoranna
– 15 dkg reszelt sajt

A tejfölös alaphoz

– egy nagy doboz tejföl fele
– 2-3 gerezd fokhagyma
– 10 dkg húsos szalonna
– 10 dkg reszelt sajt

A tészta begyúrásával kezdem: a tejet meglangyítom, elkeverem benne a cukrot, és belemorzsolom az élesztőt. Amíg ezek összeszoknak, a nagyobb vöröshagymát kockára vágom, és kevés olajon megfonnyasztom. Hozzáteszem az apróra vágott fokhagymát, a sűrített paradicsomot (ha túl sűrű, egy kis ketchup-pal hígítom), a cukrot és a fűszereket. Rottyantok rajtuk egyet, majd félreteszem hűlni.

Kimérem a tésztához a lisztet, beleteszem a sót és az olajat, és géppel elkezdem összedolgozni. Beleöntöm a felfutott élesztőt is, és puha tésztává gyúrom. Akkor jó, ha elválik az edény falától. Félreteszem pihenni.

Közben elkészítem a tejfölös alapot: a kockára vágott fokhagymát elkeverem a tejfölben. A húsos szalonnából pörcöt sütök (csíkokra vagy kockára vágom, ahogy épp kedvem szottyan, és kevés zsíron ropogósra sütöm).

Ezután lereszelem a sajtot, és karikára vágom a kisebb fej vöröshagymát.

A megkelt tésztát két részre osztom, és olajjal vékonyan kikent tepsibe nyújtom (az én esetemben az egyik 39*23, a másik 20*33 cm-es) úgy, hogy a széle egy kicsit felmásszon a tepsi falára. Rárétegezem az egyikre a paradicsomos alapot, a karikára vágott hagymát, felvágottat, kolbászt, főtt tojást teszek rá, vagy bármit, amit kívánnak az éhes szájak, a tetejére szórom a reszelt sajtot, és mehet parkolópályára, amíg elkészül a másik pizza is. Ennél a tésztára kenem a tejfölös alapot, meghintem a pörccel (esetleg a zsírjából is lehet rá csorgatni keveset, nem rontja el 🙂 ), és a reszelt sajttal megszórom.

 

200 fokra előmelegített sütőbe teszem őket, 25-30 percre. Akkor kész, amikor a széle elválik az edénytől, és szépen pirulni kezd.