Barion Pixel

Pizza, az örök

Szerző:

Kelt tészták, Tojásmentes, Kenyérfélék, Összes recept, Pizza

Adag: 2 sütőtepsi

Elkészítési idő: 1.5 órán belül

Nehézségi fok: egyszerű

Már több, mint tíz éve használom a következő pizzareceptet, és bátran mondhatom: még soha nem hagyott cserben. Mindig, mindenhol hozza a formáját, abszolút számíthatok rá bármikor.

A két alap verziót mutatom most be (természetesen a feltétek a végtelenségig variálhatóak, kedvtől, étvágytól és főleg az otthonlévő alapanyagoktól függően): a paradicsomos és a tejfölös alaposat.

A tészta mindkettőnél azonos (ez a mennyiség 2 pizzához elég nálunk, mi a vastag tésztás pizza hívei vagyunk).

 

Hozzávalók

  • 40 dkg finomliszt
  • 2,3 dl tej
  • 1 mokkáskanál cukor
  • 2,5 dkg élesztő
  • 1 evőkanál olaj
  • 1 lapos evőkanál só


A paradicsomos alaphoz

  • egy nagy fej és egy kisebb fej vöröshagyma
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • kevés olaj
  • 1 mokkáskanálnyi cukor
  • 1 doboz (140 g) sűrített paradicsom
  • fűszerek: só, bors, bazsalikom, oregánó, majoranna
  • 15 dkg reszelt sajt


A tejfölös alaphoz

  • egy nagy doboz tejföl fele
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 10 dkg húsos szalonna
  • 10 dkg reszelt sajt

 

Elkészítés

A tészta begyúrásával kezdem: a tejet meglangyítom, elkeverem benne a cukrot, és belemorzsolom az élesztőt. Amíg ezek összeszoknak, a nagyobb vöröshagymát kockára vágom, és kevés olajon megfonnyasztom. Hozzáteszem az apróra vágott fokhagymát, a sűrített paradicsomot (ha túl sűrű, egy kis ketchup-pal hígítom), a cukrot és a fűszereket. Rottyantok rajtuk egyet, majd félreteszem hűlni.

Kimérem a tésztához a lisztet, beleteszem a sót és az olajat, és géppel elkezdem összedolgozni. Beleöntöm a felfutott élesztőt is, és puha tésztává gyúrom. Akkor jó, ha elválik az edény falától. Félreteszem pihenni.

Közben elkészítem a tejfölös alapot: a kockára vágott fokhagymát elkeverem a tejfölben. A húsos szalonnából pörcöt sütök (csíkokra vagy kockára vágom, ahogy épp kedvem szottyan, és kevés zsíron ropogósra sütöm).

Ezután lereszelem a sajtot, és karikára vágom a kisebb fej vöröshagymát.

A megkelt tésztát két részre osztom, és olajjal vékonyan kikent tepsibe nyújtom (az én esetemben az egyik 39*23, a másik 20*33 cm-es) úgy, hogy a széle egy kicsit felmásszon a tepsi falára. Rárétegezem az egyikre a paradicsomos alapot, a karikára vágott hagymát, felvágottat, kolbászt, főtt tojást teszek rá, vagy bármit, amit kívánnak az éhes szájak, a tetejére szórom a reszelt sajtot, és mehet parkolópályára, amíg elkészül a másik pizza is. Ennél a tésztára kenem a tejfölös alapot, meghintem a pörccel (esetleg a zsírjából is lehet rá csorgatni keveset, nem rontja el 🙂 ), és a reszelt sajttal megszórom.

 

 

 

200 fokra előmelegített sütőbe teszem őket, 25-30 percre. Akkor kész, amikor a széle elválik az edénytől, és szépen pirulni kezd.

 



Ha tetszett ez a bejegyzés és megosztod, köszönöm.

Nézd meg további receptjeimet, biztosan találsz még a fogad alá valót közöttük!

Gyorsan értesülhetsz a blog bejegyzéseimről, tippekről és újdonságokról a Degeszpocak Facebook oldalán amit itt találsz, vagy kérdezz-csevegj velünk a Facebook csoportunkban is, amit itt érsz el.  Gyere és csatlakozz hozzánk egy kattintással!

Instagram: https://www.instagram.com/degeszpocak/



error: A tartalom védett!!