Szerző: Molnár-Keresztényi Brigitta

 

Adag: 1,5 sütőtepsinyi

Elkészítési idő: csak ha nagyon ráérsz

Nehézségi fok: egyszerű

Kategóriák: Kelt tészta, Krumpliételek, Receptek, Sós finomság, Tejmentes, Tojásmentes,

Ezt a pogácsát is kisfiam miatt találtam ki, és őszinte örömömre nemcsak neki ízlett nagyon, hanem a család többi tagjának is 🙂


Hozzávalók

35 dkg liszt (BL55)
5,5 dkg Liga margarin
5,5 dkg kacsazsír
10 dkg burgonyafőzelék (igen, a maradék hagymás, rántásos főzeléket tettem bele)
10  g só
160 ml langyos víz
1,5 dkg élesztő


Elkészítés

Semmi flinci-flanci, minden szobahőmérsékletű hozzávalót belemérek a tálba, és alaposan összegyúratom a géppel. Kicsit ragacsos tésztát kapok, a lényeg, hogy elváljon az edény oldalától. A burgonyafőzelék helyett adhatunk hozzá főtt krumplit vagy krumplipürét is, nálunk ez volt a maradék.

Meleg helyen hagyom a duplájára kelni.

Ezután lisztezett felületre borítom, bő egy ujjnyi vastagságúra nyújtom, és késsel becsíkozom a tetejét. 

Itt, ha kedvem szottyan, kétfelé oszthatom a tésztát. Egyik fele marad mentes, a másikat megkenhetem felvert tojással, megszórhatom reszelt sajttal, szezámmaggal és/vagy borssal (én csak ez utóbbi kettőt tettem), és 4 cm-es pogácsaszaggatóval kiszaggatom. Mivel nálam egy tepsibe nem fért el ez a mennyiség, kettőt béleltem ki sütőpapírral. 

Az egyik pihent szépen, a másikat a hideg sütőbe toltam, és 200 fokon sütöttem jó 30-35 percig, amíg az alja is megpirult kicsit. A másik adag értelemszerűen már a forró sütőbe ment, ennek már elég volt 25-30 perc is. Műanyag dobozba tettem, és másnap még finomabb volt, mint frissen. Fagyasztható, így bármikor elővehető egy kis uzsonnára vagy nasinak.

Ha tetszett ez a bejegyzés és megosztod, köszönöm!
Nézd meg a receptajánlót, biztosan találsz még a fogad alá valót közöttük!
További tippeket, újdonságokat a Degeszpocak Facebook oldalán találsz, csatlakozz hozzánk ide kattintva, vagy kérdezz-csevegj velünk a Facebook csoportunkban is, amit itt érsz el.
Instagram: https://www.instagram.com/degeszpocak/