Szerző: Molnár-Keresztényi Brigitta
Adag: 1,5 sütőtepsinyi
Elkészítési idő: csak ha nagyon ráérsz
Nehézségi fok: egyszerű
Ezt a pogácsát is kisfiam miatt találtam ki, és őszinte örömömre nemcsak neki ízlett nagyon, hanem a család többi tagjának is 🙂
Hozzávalók
- 35 dkg liszt (BL55)
- 5,5 dkg Liga margarin
- 5,5 dkg kacsazsír
- 10 dkg burgonyafőzelék (igen, a maradék hagymás, rántásos főzeléket tettem bele)
- 10 g só
- 160 ml langyos víz
- 1,5 dkg élesztő
Elkészítés
Semmi flinci-flanci, minden szobahőmérsékletű hozzávalót belemérek a tálba, és alaposan összegyúratom a géppel. Kicsit ragacsos tésztát kapok, a lényeg, hogy elváljon az edény oldalától. A burgonyafőzelék helyett adhatunk hozzá főtt krumplit vagy krumplipürét is, nálunk ez volt a maradék.
Meleg helyen hagyom a duplájára kelni.
Ezután lisztezett felületre borítom, bő egy ujjnyi vastagságúra nyújtom, és késsel becsíkozom a tetejét.
Itt, ha kedvem szottyan, kétfelé oszthatom a tésztát. Egyik fele marad mentes, a másikat megkenhetem felvert tojással, megszórhatom reszelt sajttal, szezámmaggal és/vagy borssal (én csak ez utóbbi kettőt tettem), és 4 cm-es pogácsaszaggatóval kiszaggatom. Mivel nálam egy tepsibe nem fért el ez a mennyiség, kettőt béleltem ki sütőpapírral.
Az egyik pihent szépen, a másikat a hideg sütőbe toltam, és 200 fokon sütöttem jó 30-35 percig, amíg az alja is megpirult kicsit. A másik adag értelemszerűen már a forró sütőbe ment, ennek már elég volt 25-30 perc is. Műanyag dobozba tettem, és másnap még finomabb volt, mint frissen. Fagyasztható, így bármikor elővehető egy kis uzsonnára vagy nasinak.