Szerző: Molnár-Keresztényi Brigitta

 

Adag: 6-8 főre

Elkészítési idő: 1.5 órán belül

Nehézségi fok: egyszerű

Kategóriák: Disznóságok, Előétel, Levesek, Receptek, Zöldségeket beszélek,

Egy jó kis raguleves akár önmagában is komplett étkezés lehet, esetleg kiegészíthetjük egy könnyű második fogással, mindenképpen remek választás 🙂


Hozzávalók

  • 50 dkg sertéscomb (vagy amilyen hús éppen rendelkezésre áll, lehet marha is)
  • 4 nagyobb répa
  • 1 nagy fehérrépa
  • 1 közepes zeller (zöldjével együtt)
  • 1 nagy fej fokhagyma
  • 1 közepes fej vöröshagyma
  • fél paradicsom
  • 2 közepes burgonya
  • 2 kanál házi vegeta
  • só, bors, kevés tárkony
  • 1 babérlevél
  • kevés őrölt kömény
  • a rántáshoz kb. fél dl olaj + 3 evőkanál liszt + 1 csapott kanál pirospaprika


Elkészítés

A húst nagyobb falatnyi kockára vágom, és bő sós vízben felteszem főni. Eleinte nagy lángon, hogy gyorsan felforrjon a lé, majd amikor elkezd feljönni a habja, kisebbre veszem a lángot, és egy merőkanállal leszedem a habot, hogy szép tiszta levest kapjak a végén.

Ezután teszem csak hozzá az időközben előkészített zöldségeket: a kockára vágott burgonyát, karikára vágott répát, mélyen bevágott fehérrépát, fokhagymát, a félbevágott vöröshagymát (én egy-egy fogvájót át szoktam szúrni a közepén, így főzés közben nem esik szét a hagyma), a nagyobb darabokra vágott zellert, a paradicsomot (esetleg egy paprika sem rontja el 😉 ) és a megmosott, cérnával összefogott zellerzöldet.

Ízesítem sóval, borssal, édesanyámék által készített házi vegetával (abszolút adalékanyagmentes, és nagyon finom 🙂 )

Megy még bele evés tárkony, egy babérlevél és kevés őrölt kömény. Innentől sok teendő nincs vele: kis lángon hagyom szépen fődögélni.

(hohó, látjátok, hogy most is használatban van a fedőtartó? 🙂 )

Amikor a zöldségek már puhulnak, elkészítem a rántást: egy kis edényben megmelegítem az olajat, majd kanalanként hozzáadom a lisztet, és alaposan elkeverem. Kis lángon pirítom kicsit, majd elzárom, és csak ekkor keverem bele a pirospaprikát.

Amikor szépen eldolgoztam benne mindent, lassan csorgatva, de folyamatos keverés közben hozzáöntöm a leveshez.

Végül tésztát főzök bele, és tejföllel (vagy anélkül, ki hogy szereti) tálalom.

Összegzés
recipe image
Recept név
Raguleves gazdagon
Szerző
Dátum
Előkészítési idő
Főzési idő
Teljes elkészítési idő
Ha tetszett ez a bejegyzés és megosztod, köszönöm!
Nézd meg a receptajánlót, biztosan találsz még a fogad alá valót közöttük!
További tippeket, újdonságokat a Degeszpocak Facebook oldalán találsz, csatlakozz hozzánk ide kattintva, vagy kérdezz-csevegj velünk a Facebook csoportunkban is, amit itt érsz el.
Instagram: https://www.instagram.com/degeszpocak/