Szerző: Molnár-Keresztényi Brigitta
Adag: 6-8 főre
Elkészítési idő: 1.5 órán belül
Nehézségi fok: egyszerű
Egy jó kis raguleves akár önmagában is komplett étkezés lehet, esetleg kiegészíthetjük egy könnyű második fogással, mindenképpen remek választás 🙂
Hozzávalók
- 50 dkg sertéscomb (vagy amilyen hús éppen rendelkezésre áll, lehet marha is)
- 4 nagyobb répa
- 1 nagy fehérrépa
- 1 közepes zeller (zöldjével együtt)
- 1 nagy fej fokhagyma
- 1 közepes fej vöröshagyma
- fél paradicsom
- 2 közepes burgonya
- 2 kanál házi vegeta
- só, bors, kevés tárkony
- 1 babérlevél
- kevés őrölt kömény
- a rántáshoz kb. fél dl olaj + 3 evőkanál liszt + 1 csapott kanál pirospaprika
Elkészítés
A húst nagyobb falatnyi kockára vágom, és bő sós vízben felteszem főni. Eleinte nagy lángon, hogy gyorsan felforrjon a lé, majd amikor elkezd feljönni a habja, kisebbre veszem a lángot, és egy merőkanállal leszedem a habot, hogy szép tiszta levest kapjak a végén.
Ezután teszem csak hozzá az időközben előkészített zöldségeket: a kockára vágott burgonyát, karikára vágott répát, mélyen bevágott fehérrépát, fokhagymát, a félbevágott vöröshagymát (én egy-egy fogvájót át szoktam szúrni a közepén, így főzés közben nem esik szét a hagyma), a nagyobb darabokra vágott zellert, a paradicsomot (esetleg egy paprika sem rontja el 😉 ) és a megmosott, cérnával összefogott zellerzöldet.
Ízesítem sóval, borssal, édesanyámék által készített házi vegetával (abszolút adalékanyagmentes, és nagyon finom 🙂 )
Megy még bele evés tárkony, egy babérlevél és kevés őrölt kömény. Innentől sok teendő nincs vele: kis lángon hagyom szépen fődögélni.
(hohó, látjátok, hogy most is használatban van a fedőtartó? 🙂 )
Amikor a zöldségek már puhulnak, elkészítem a rántást: egy kis edényben megmelegítem az olajat, majd kanalanként hozzáadom a lisztet, és alaposan elkeverem. Kis lángon pirítom kicsit, majd elzárom, és csak ekkor keverem bele a pirospaprikát.
Amikor szépen eldolgoztam benne mindent, lassan csorgatva, de folyamatos keverés közben hozzáöntöm a leveshez.
Végül tésztát főzök bele, és tejföllel (vagy anélkül, ki hogy szereti) tálalom.