Barion Pixel

Raguleves gazdagon

Szerző:

Zöldségeket beszélek, Összes recept, Levesek

Adag: 6-8 főre

Elkészítési idő: 1.5 órán belül

Nehézségi fok: egyszerű

Egy jó kis raguleves akár önmagában is komplett étkezés lehet, esetleg kiegészíthetjük egy könnyű második fogással, mindenképpen remek választás 🙂

 

Hozzávalók

  • 50 dkg sertéscomb (vagy amilyen hús éppen rendelkezésre áll, lehet marha is)
  • 4 nagyobb répa
  • 1 nagy fehérrépa
  • 1 közepes zeller (zöldjével együtt)
  • 1 nagy fej fokhagyma
  • 1 közepes fej vöröshagyma
  • fél paradicsom
  • 2 közepes burgonya
  • 2 kanál házi vegeta
  • só, bors, kevés tárkony
  • 1 babérlevél
  • kevés őrölt kömény
  • a rántáshoz kb. fél dl olaj + 3 evőkanál liszt + 1 csapott kanál pirospaprika

 

Elkészítés

A húst nagyobb falatnyi kockára vágom, és bő sós vízben felteszem főni. Eleinte nagy lángon, hogy gyorsan felforrjon a lé, majd amikor elkezd feljönni a habja, kisebbre veszem a lángot, és egy merőkanállal leszedem a habot, hogy szép tiszta levest kapjak a végén.

Ezután teszem csak hozzá az időközben előkészített zöldségeket: a kockára vágott burgonyát, karikára vágott répát, mélyen bevágott fehérrépát, fokhagymát, a félbevágott vöröshagymát (én egy-egy fogvájót át szoktam szúrni a közepén, így főzés közben nem esik szét a hagyma), a nagyobb darabokra vágott zellert, a paradicsomot (esetleg egy paprika sem rontja el 😉 ) és a megmosott, cérnával összefogott zellerzöldet.

Ízesítem sóval, borssal, édesanyámék által készített házi vegetával (abszolút adalékanyagmentes, és nagyon finom 🙂 )

Megy még bele evés tárkony, egy babérlevél és kevés őrölt kömény. Innentől sok teendő nincs vele: kis lángon hagyom szépen fődögélni.

(hohó, látjátok, hogy most is használatban van a fedőtartó? 🙂 )

Amikor a zöldségek már puhulnak, elkészítem a rántást: egy kis edényben megmelegítem az olajat, majd kanalanként hozzáadom a lisztet, és alaposan elkeverem. Kis lángon pirítom kicsit, majd elzárom, és csak ekkor keverem bele a pirospaprikát.

Amikor szépen eldolgoztam benne mindent, lassan csorgatva, de folyamatos keverés közben hozzáöntöm a leveshez.

Végül tésztát főzök bele, és tejföllel (vagy anélkül, ki hogy szereti) tálalom.

 



Ha tetszett ez a bejegyzés és megosztod, köszönöm.

Nézd meg további receptjeimet, biztosan találsz még a fogad alá valót közöttük!

Gyorsan értesülhetsz a blog bejegyzéseimről, tippekről és újdonságokról a Degeszpocak Facebook oldalán amit itt találsz, vagy kérdezz-csevegj velünk a Facebook csoportunkban is, amit itt érsz el.  Gyere és csatlakozz hozzánk egy kattintással!

Instagram: https://www.instagram.com/degeszpocak/



error: A tartalom védett!!