Barion Pixel

Rakott babos hús sárgarépás törtkrumplival

Szerző:

Zöldségeket beszélek, Összes recept, Főzelékek, köretek, Húsétel, Krumpliételek

Adag: 3 főre

Elkészítési idő: 1.5 órán belül

Nehézségi fok: egyszerű

Szeretem az olyan ételeket, aminek az előkészítése alig pár percet vesz igénybe, és utána a sütőé a munka dandárja, nekem meg mindkét kezem szabad. No, hát ez az étel tipikusan ilyen.

 

Hozzávalók a rakott húshoz

  • 60-70 dkg csont nélküli karaj (vegyük meg csonttal együtt, a a csontból nagyon finom leves készíthető)
  • 24 dkg vörösbab konzerv
  • 5-6 tojás
  • 20 dkg zsemlemorzsa
  • só, bors


A törtkrumplihoz

  • 1,2 kg krumpli
  • egy nagyobb répa
  • 2 babérlevél
  • őröltkömény
  • vegeta
  • 2 evőkanál zsír (ha egy mód van rá, kacsa- vagy libazsír)
  • egy fél nagydobozos tejföl


Elkészítés

A husival kezdem, mert annak kell a legtöbb idő, míg megsül. Kb. ujjnyi vastag szeletekre vágom, sózom, borsozom. 

Egy jénait előveszek. A hússzeleteket megforgatom zsemlemorzsa-felvert tojás-zsemlemorzsa sorrendben, és befedem vele a jénai alját. 

Ekkor megszórom a lecsepegtetett babkonzerv felével. Jöhet a következő réteg, a végén a maradék babbal zárom. Végül a maradék tojással alaposan nyakonöntöm, és fedő alatt, előmelegített sütőben 220 fokon sütöm 20 percig, majd 200 fokra visszaveszem, és sül még 25-30 percig. 

Ha elkészült, hagyom pár pedig pihenni, hogy könnyen szeletelhető legyen.

Közben elkészítem a törtkrumplit: a megpucolt krumplit és répát falatnyi kockára vágom, és sós vízbe felteszem főni. Mehet még a vízbe a babérlevél és az őröltkömény is (ez utóbbi mehet már a kész pürébe is, ízlés dolga). Főzés közben a krumpli habját leszedem, így gyorsabban megfő. Amikor puha, leöntöm a vizet, kihalászom a babérleveleket, és hagyom egy kicsit hűlni. Hozzáadom a zsírt és a tejfölt , majd turmixgéppel (vagy krumplitörővel, ahogy tetszik) pürésítem. Kóstolgatom, és ha kell, utánaízesítek. 

A közben elkészült husiból szeleteket vágok, és úgy tálalom. Jó étvágyat!


Ha tetszett ez a bejegyzés és megosztod, köszönöm.

Nézd meg további receptjeimet, biztosan találsz még a fogad alá valót közöttük!

Gyorsan értesülhetsz a blog bejegyzéseimről, tippekről és újdonságokról a Degeszpocak Facebook oldalán amit itt találsz, vagy kérdezz-csevegj velünk a Facebook csoportunkban is, amit itt érsz el.  Gyere és csatlakozz hozzánk egy kattintással!

Instagram: https://www.instagram.com/degeszpocak/



error: A tartalom védett!!