Szerző: Molnár-Keresztényi Brigitta
Adag: 3 főre
Elkészítési idő: 1.5 órán belül
Nehézségi fok: egyszerű
Szeretem az olyan ételeket, aminek az előkészítése alig pár percet vesz igénybe, és utána a sütőé a munka dandárja, nekem meg mindkét kezem szabad. No, hát ez az étel tipikusan ilyen.
Hozzávalók a rakott húshoz
- 60-70 dkg csont nélküli karaj (vegyük meg csonttal együtt, a a csontból nagyon finom leves készíthető)
- 24 dkg vörösbab konzerv
- 5-6 tojás
- 20 dkg zsemlemorzsa
- só, bors
A törtkrumplihoz
- 1,2 kg krumpli
- egy nagyobb répa
- só
- 2 babérlevél
- őröltkömény
- vegeta
- 2 evőkanál zsír (ha egy mód van rá, kacsa- vagy libazsír)
- egy fél nagydobozos tejföl
Elkészítés
A husival kezdem, mert annak kell a legtöbb idő, míg megsül. Kb. ujjnyi vastag szeletekre vágom, sózom, borsozom.
Egy jénait előveszek. A hússzeleteket megforgatom zsemlemorzsa-felvert tojás-zsemlemorzsa sorrendben, és befedem vele a jénai alját.
Ekkor megszórom a lecsepegtetett babkonzerv felével. Jöhet a következő réteg, a végén a maradék babbal zárom. Végül a maradék tojással alaposan nyakonöntöm, és fedő alatt, előmelegített sütőben 220 fokon sütöm 20 percig, majd 200 fokra visszaveszem, és sül még 25-30 percig.
Ha elkészült, hagyom pár pedig pihenni, hogy könnyen szeletelhető legyen.
Közben elkészítem a törtkrumplit: a megpucolt krumplit és répát falatnyi kockára vágom, és sós vízbe felteszem főni. Mehet még a vízbe a babérlevél és az őröltkömény is (ez utóbbi mehet már a kész pürébe is, ízlés dolga). Főzés közben a krumpli habját leszedem, így gyorsabban megfő. Amikor puha, leöntöm a vizet, kihalászom a babérleveleket, és hagyom egy kicsit hűlni. Hozzáadom a zsírt és a tejfölt , majd turmixgéppel (vagy krumplitörővel, ahogy tetszik) pürésítem. Kóstolgatom, és ha kell, utánaízesítek.