Rólam

Molnár-Keresztényi Brigitta

Molnár-Keresztényi Brigitta

Szerencsésnek mondhatom magam, mert egészen sokáig, 18 éves koromig éltem szüleim féltő-óvó szárnyai alatt. Ezidő alatt sokszor tapasztaltam, hogy édesanyám milyen könnyedén és egyszerűen intézi a konyhai dolgokat: a sütés-főzés mindig egy remek játéknak tűnt, az előkészületek pedig hipp-hopp megvoltak, és mindig volt idő közben beszélgetésre is.

Akkor még nem is gondoltam, hogy ez a hozzáállás mennyire nem általános… Amikor elkerültem otthonról, és magamról kezdtem gondoskodni, akkor szereztem meg az igazi gyakorlatot a konyhában. Az alapok már megvoltak, és hála édesanyám hosszú évekig tartó közös konyhai együttműködésének, én is úgy álltam hozzá, mint ő: kikapcsolódás, pihenés volt a sütés-főzés, és a kreatív ténykedés egyik színhelyévé vált a konyha. Akár örömöm volt, akár bánatom, a konyhában mindkettőt ki tudtam adni magamból – a környezetem nagy örömére, hiszen az elkészült finomságokra természetesen mindig volt jelentkező 😊

Most pedig, kétgyermekes anyukaként ugyanezt a szemléletet igyekszem továbbadni a gyermekeimnek, bevonva őket a konyhai sürgés-forgásba, amennyire lehet. Kislányom esetében úgy tűnik, termékeny talajba hullott a mag, mert egészen kiskorától imád mellettem lenni, segíteni, és sokszor nem is az elkészült ételért, hanem a közös sütkérezés öröméért készítünk el egy-egy fogást. Kisfiam is függőjévé vált a konyhai munkának: a dagasztógépet nem kapcsolhatom be anélkül, hogy ő odaülne mellé a konyhapultra, és ha csak meglátja az üstöt, máris fülig szalad a szája és rohan hozzám, hogy „segítsen” 😊

Az elmúlt években – éppen kisfiam diétája miatt – a hagyományos ízeket és konyhát ki kellett egészítenem, sokszor pedig teljesen helyettesítenem tej- és tojásmentes receptekkel. Megmondom őszintén: nem volt egyszerű, és sokszor még ma sem az. Rengeteg recept, tanács, ötlet fellelhető ma az interneten, de sokszor futottam bele rossz (vagy csak rosszul rögzített) receptekbe. Így a saját, jólismert és bevált receptjeimet „diétásítottam”, csak olyan alapanyagokat felhasználva, ami minden háztartásban előfordul. Éppen ezért biztosan állíthatom, hogy minden receptem kipróbált, többszörösen átment a rostán, és jó szívvel ajánlom őket mindenkinek 😊

Próbáljátok ki ti is, vonjátok be gyermekeiteket, hogy ők is azt érezzék és tanulják meg: a konyhai munka nem robot, amin muszáj túlesni, hanem az együtt töltött minőségi idő egyik megoldása is lehet, aminek az eredménye az egész családnak tetszeni fog.

Süssünk-főzzünk együtt, mert együtt lenni és együtt enni jó 😊