Szerző: Molnár-Keresztényi Brigitta

 

Adag: kb. 50 dkg-os kenyér

Elkészítési idő: csak ha nagyon ráérsz

Nehézségi fok: gyakorlatot igényel

Kategóriák: Kelt tészta, Kenyérfélék, Receptek, Tejmentes, Tojásmentes,

Volt egyszer egy kalandom a kenyerek világában, de az nagyon rosszul sült el, hogy stílusos legyek. Mondhatni: friss, finom, meleg macskakövek születtek a próbálkozásból, így egy időre jegeltem a dolgot.

Mígnem egy napon – felkészületlen háziasszony…. – szombatra esett egy ünnepnap, és bizony a reggelihez készülve döbbentem rá, hogy egy falat kenyér nem sok, de annyi sincs itthon. Így gyorsan elővettem az internetet – google a mi barátunk :o) -, és több receptből összegyúrtam egy számomra szimpatikusat. Nem kell hozzá öregtészta, sem több órányi kelesztés, hát uccu neki, csináljuk meg!

Hozzávalók

 
– 30 dkg fehér liszt
– 10 dkg rozsliszt
– 1/2 kocka élesztő
– 1 evőkanál só
– 1 kávéskanál cukor
– 2 evőkanál olaj
– 2 dl langyos víz
– magok (lenmag, szezámmag, szotyi, tökmag)
 
Elkészítés
 
A langyos vízbe beleteszem a cukrot, elkeverem, majd belemorzsolom az élesztőt, hagyom egy kicsit összeszokni őket.

Amíg az élesztő dolgozik, kimérem egy tálba a liszteket, a sót és az olajat, és elkezdem géppel összedolgozni. Hozzáöntöm az élesztős vizet is (ha nagyon keménynek érzem, teszek még hozzá egy kortynyit), és lágy tésztává gyúrom (vagyis gyúrja a gép 🙂 ). Akkor jó, ha az edény szélétől elválik. 

Ha nagyon ragadna, kevés lisztet teszek még hozzá. Szórok bele ízlés szerint lenmagot, szezámmagot, tökmagot, szotyit (felénk ricának is hívják), még egy kicsit gyúrok rajta, megszórom a tetejét egy kevés liszttel, majd meleg helyen, tiszta konyharuhával letakarva 45 percig pihentetem.

Pihentetés után lisztezett felületen átgyúrom egyszer a tésztát, formázom (ha püspökkenyér formában sütöm, akkor hengerre; ha kerek jénaiban, akkor kisgömböcre), és sütőpapírral bélelt formába teszem. 3-4 helyen késsel bevágom a tetejét, és újabb 40 percig pihentetem.
Közben a sütőt 220 fokra előmelegítem. A kenyér tetejét alaposan megszentelem vízzel, megszórom a magokkal, és 35-40 percre megy a sütőbe, alsó-felső sütéssel.
Ha nagyon barnulna a teteje, átállítom alsó sütésre. 40 perc után elzárom a sütőt, és még 10 percet bent hagyom.
Ha elkészült, óvatosan kiveszem a sütőből, a sütőpapír segítségével rácsra teszem, és 10 percig hagyom hűlni.

Frissen a legfinomabb. Én azt szeretem a legjobban, amikor a teavaj ráolvad – szinte lehetetlen abbahagyni 🙂