Szerző: Molnár-Keresztényi Brigitta

 

Adag: 3 főre

Elkészítési idő: 30 percen belül

Nehézségi fok: egyszerű

Kategóriák: Előétel, Levesek, Receptek, Tojásmentes, Villámkaják,

A krémlevesek közül nálunk ez az egyik, ami nagy sikernek örvend. Gyorsan elkészíthető, egyszerű, és finom – mi kell még? :o)


Hozzávalók

– két tömlős sajt: egy natúr (vagy zöldfűszeres) és egy füstölt sajtos (10-10 dkg)
– 4-5 gerezd fokhagyma
– 2 húsleveskocka
– só, bors
– levesgyöngy
– egy kis doboz tejföl
– 3 evőkanál liszt

Elkészítés

A titka, az alapja a levesnek a sajt. Tömlős sajtból puhát vegyünk, különben nagyon nehezen vagy egyáltalán nem olvad el, és akkor garantált a sikertelenség. Egy edénybe belenyomom a sajtokat, majd kis lángon szépen folyósra hevítem. 

Belenyomom fokhagymanyomón a fokhagymát, pár pillanatig hagyom sülni, hadd engedje ki a finom aromákat. 

Ekkor felöntöm 1,5-2 liter vízzel, és beleteszem a leveskockákat. Borsozom, ha szükséges, vegetázom is kicsit, és hagyom, hogy felrottyanjon. 

Közben elkészítem a habarást: a tejfölben csomómentesre keverem a lisztet. 

Amikor a leves már fő 6-8 perce, egy merőkanállal 2-3 kanálnyit merek a léből a lisztre, és gyorsan elkeverem, nehogy összecsomósodjon. 

Folyamatos keverés közben belecsorgatom a levesbe. Rottyantok rajta még egyet, és kész is :o) 

Levesgyönggyel tálalom, ízlés szerint megszórom egy kis reszelt füstölt sajttal. Nagy előnye, hogy fogyasztható frissen melegen, vagy akár a hűtőből kivéve, hidegen is.