Szerző: Molnár-Keresztényi Brigitta
Adag: 3 főre
Elkészítési idő: 30 percen belül
Nehézségi fok: egyszerű
A krémlevesek közül nálunk ez az egyik, ami nagy sikernek örvend. Gyorsan elkészíthető, egyszerű, és finom – mi kell még? 🙂
Hozzávalók
- két tömlős sajt: egy natúr (vagy zöldfűszeres) és egy füstölt sajtos (10-10 dkg)
- 4-5 gerezd fokhagyma
- 2 húsleveskocka
- só, bors
- levesgyöngy vagy pirított zsemlekocka
- egy kis doboz tejföl
- 3 evőkanál liszt
Elkészítés
A titka, az alapja a levesnek a sajt. Tömlős sajtból puhát vegyünk, különben nagyon nehezen vagy egyáltalán nem olvad el, és akkor garantált a sikertelenség. Egy edénybe belenyomom a sajtokat, majd kis lángon szépen folyósra hevítem.
Belenyomom fokhagymanyomón a fokhagymát, pár pillanatig hagyom sülni, hadd engedje ki a finom aromákat.
Ekkor felöntöm 1,5-2 liter vízzel, és beleteszem a leveskockákat. Borsozom, ha szükséges, vegetázom is kicsit, és hagyom, hogy felrottyanjon.
Közben elkészítem a habarást: a tejfölben csomómentesre keverem a lisztet.
Amikor a leves már fő 6-8 perce, egy merőkanállal 2-3 kanálnyit merek a léből a lisztre, és gyorsan elkeverem, nehogy összecsomósodjon.
Folyamatos keverés közben belecsorgatom a levesbe. Rottyantok rajta még egyet, és kész is :o)
Levesgyönggyel tálalom, ízlés szerint megszórom egy kis reszelt füstölt sajttal. Nagy előnye, hogy fogyasztható frissen melegen, vagy akár a hűtőből kivéve, hidegen is.