Szerző: Molnár-Keresztényi Brigitta

 

Adag: kb. 40 dkg-os kenyér

Elkészítési idő: csak ha nagyon ráérsz

Nehézségi fok: gyakorlatot igényel

Kategóriák: Kenyérfélék, Receptek, Tejmentes, Tojásmentes,

Saját tapasztalatok alapján állítom, hogy minél többféle liszt kerül egy kenyérbe, annál finomabb lesz. Ez most egy ilyen egyveleg, a rétesliszten kívül minden, itthon fellelhető lisztből tettem bele, és nagyon meghálálta 🙂


Hozzávalók

20 dkg BL55 liszt
4 dkg grahamliszt
4 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
2 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
2 dl langyos víz
1,5 dkg élesztő
8 g só
2 evőkanál olaj


Elkészítés

Az összes hozzávalót kimérem, és géppel (vagy kézzel) könnyen kezelhető, de masszív tésztát gyúrok. Ha a víz melegebb lett, mint langyos, elképzelhető, hogy még egy kis lisztet kívánni fog a tészta.
Meleg helyen duplájára kelesztem kb. 40 perc alatt. 

Akkor áll készen a formázásra, amikor ujjunkkal finoman benyomva “visszarúg”:

Ekkor a tésztánk szép nagy buborékokkal van tele, óvatosan borítjuk lisztezett felületre, hogy ezek meg is maradjanak:

Ezután formázom, és sütőpapírral bélelt jénaiba teszem. Újabb 30 percet pihen, közben előmelegítem a sütőt 230 fokra, és félidőben egy pengével bevágom a kenyér tetejét járom helyen.

Mielőtt a sütőbe tolom, alaposan megszentelem vízzel a kenyér tetejét és a jénai tetejét is belülről. 

15 percig sül 230 fokon fedő alatt, majd a papírral óvatosan kiemelem a jénaiból, és a rácsra téve sütöm tovább 210 fokon még 30 percig. Ha kicsit keményebb, ropogósabb héjat szeretnék, az utolsó 5 percre bekapcsolom a légkeverést is. Végül rácsra téve hagyom hűlni, és hallgatom, ahogy az ácsok teszik a dolgukat 🙂

Ha tetszett ez a bejegyzés és megosztod, köszönöm!
Nézd meg a receptajánlót, biztosan találsz még a fogad alá valót közöttük!
További tippeket, újdonságokat a Degeszpocak Facebook oldalán találsz, csatlakozz hozzánk ide kattintva, vagy kérdezz-csevegj velünk a Facebook csoportunkban is, amit itt érsz el.
Instagram: https://www.instagram.com/degeszpocak/