Szerző: Molnár-Keresztényi Brigitta
Adag: kb. 40 dkg-os kenyér
Elkészítési idő: csak ha nagyon ráérsz
Nehézségi fok: gyakorlatot igényel
Saját tapasztalatok alapján állítom, hogy minél többféle liszt kerül egy kenyérbe, annál finomabb lesz. Ez most egy ilyen egyveleg, a rétesliszten kívül minden, itthon fellelhető lisztből tettem bele, és nagyon meghálálta 🙂
Hozzávalók
- 20 dkg BL55 liszt
- 4 dkg grahamliszt
- 4 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
- 2 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
- 2 dl langyos víz
- 1,5 dkg élesztő
- 8 g só
- 2 evőkanál olaj
Elkészítés
Az összes hozzávalót kimérem, és géppel (vagy kézzel) könnyen kezelhető, de masszív tésztát gyúrok. Ha a víz melegebb lett, mint langyos, elképzelhető, hogy még egy kis lisztet kívánni fog a tészta.
Meleg helyen duplájára kelesztem kb. 40 perc alatt.
Akkor áll készen a formázásra, amikor ujjunkkal finoman benyomva „visszarúg”:
Ezután formázom, és sütőpapírral bélelt jénaiba teszem. Újabb 30 percet pihen, közben előmelegítem a sütőt 230 fokra, és félidőben egy pengével bevágom a kenyér tetejét járom helyen.
Mielőtt a sütőbe tolom, alaposan megszentelem vízzel a kenyér tetejét és a jénai tetejét is belülről.
15 percig sül 230 fokon fedő alatt, majd a papírral óvatosan kiemelem a jénaiból, és a rácsra téve sütöm tovább 210 fokon még 30 percig. Ha kicsit keményebb, ropogósabb héjat szeretnék, az utolsó 5 percre bekapcsolom a légkeverést is. Végül rácsra téve hagyom hűlni, és hallgatom, ahogy az ácsok teszik a dolgukat 🙂