Szerző: Molnár-Keresztényi Brigitta

 

Adag: 4 főre

Elkészítési idő: 30 percen belül

Nehézségi fok: egyszerű

Kategóriák: Disznóságok, Főzelékek, Húsétel, Receptek, Tejmentes, Tojásmentes, Tojásos ételek, Villámkaják, Zöldségeket beszélek,

Tudom, sokaknak a finomfőzelék említésére is görcsbe rándul a gyomruk. Én voltam olyan szerencsés gyerekkoromban, hogy kimaradt az életemből a menza, így ennek a főzeléknek csak a házi, valóban finom változatát ismerem.

Hozzávalók a főzelékhez


– egy zacskó (45 dkg) mirelit franciasaláta alap
– 2 gerezd fokhagyma
– egy púpos evőkanál zsír
– egy púpos evőkanál liszt
– kevés törött pirospaprika, só, bors

Hozzávalók a rántott húshoz

– 60 dkg szeletelt karaj
– egy zacskó zsemlemorzsa
– magvak (tökmag, szezámmag, szotyi)
– 3-4 tojás
– olaj a sütéshez

Elkészítés

A finomfőzelékkel kezdem. Felteszem az alapot főni annyi vízben, amennyi kényelmesen ellepi. Ízesítem sóval, borssal. 

A fokhagymát apróra vágom, és félreteszem.

Amikor már puhák a zöldségek (gyakorlatilag pár perc alatt megfőnek), elkészítem a rántást: a zsíron megfuttatom a lisztet, majd a fokhagymát is. 

Amikor már finoman illatozik, pirospaprikát keverek el benne.

Berántom vele a főzeléket, és félreteszem.

A rántott húshoz a morzsába szórom a különböző magvakat, jól összekeverem. 

Nálunk a rántott dolgoknál a liszt kimarad, helyette is a morzsába forgatok mindent. 

A hússzeleteket enyhén megsózom, megforgatom a morzsa-felvert tojás-morzsa sorrendben, majd forró olajban aranybarnára sütöm. 

Ha marad tojás és morzsa is, összegyúrom őket, hogy lágy, könnyen formázható masszát kapjak. 

Fasírtformára formázom, és a hús után ezt is kisütöm.

Konyhai papírtörlőn leitatom a felesleges olajat, és a főzelékkel együtt tálalom.