Szerző: Molnár-Keresztényi Brigitta
Adag: 4 főre
Elkészítési idő: 30 percen belül
Nehézségi fok: egyszerű
A vasárnapi ebédek elmaradhatatlan része a rántott hús. Hogy ne legyen unalmas, kicsit lehet flancolni, változtatni rajta, például azzal, hogy mindenféle magvakat szórunk a zsemlemorzsába. És ha már karajt veszünk, vegyük csonttal együtt, a csontból pedig főzzünk egy jó kis orjalevest.
Hozzávalók
- 70 dkg karaj
- 4-5 tojás
- 50 dkg zsemlemorzsa
- 1 marék napraforgómag
- 1 marék tökmag
- 1 marék szezámmag (vagy ízlés szerint bármilyen más)
- só, bors
- olaj a sütéshez
Elkészítés
A karajt levágom a csontról, és kb ujjnyi vastag szeletekre vágom fel.
A szeletek mindkét oldalát sózom, borsozom.
A tojásokat egy mélytányérban villával alaposan felverem, megsózom. Egy másik mélytányérba beleszórom a zsemlemorzsát (nem kell először az összes, csak fele, aztán majd pótoljuk még, ha kell) és a magvakat.
Kézzel összekeverem. A karajszeleteket meghempergetem először a zsemlemorzsában, majd a tojásban, végül újra a zsemlemorzsában (ahány ház, annyi szokás, máshol először lisztbe forgatják, és csak a végén zsemlemorzsába. Nálunk a liszt kimarad).
Félreteszem egy tálcára vagy tányérra a bepanírozott szeleteket. Közvetlenül sütés előtt érdemes panírozni, különben a zsemlemorzsa kiszívja a nedvességet a húsból, és cipőtalp szárazságú lesz. Ha marad még tojás és zsemlemorzsa a végére, össze lehet őket keverni, és kis gombócokat formázni, majd ellapítani, és kisütni ezt is.
Egy ujjnyi olajat hevítek, és közepes lángon a husik mindkét oldalát aranybarnára sütöm pár perc alatt.
Utána konyhai papírtörlőre szedem, hogy felitassam a felesleges olajat.