Szerző: Molnár-Keresztényi Brigitta

 

Adag: 4 főre

Elkészítési idő: 30 percen belül

Nehézségi fok: egyszerű

Kategóriák: Disznóságok, Húsétel, Receptek, Tejmentes, Tojásos ételek, Villámkaják,

A vasárnapi ebédek elmaradhatatlan része a rántott hús. Hogy ne legyen unalmas, kicsit lehet flancolni, változtatni rajta, például azzal, hogy mindenféle magvakat szórunk a zsemlemorzsába. És ha már karajt veszünk, vegyük csonttal együtt, a csontból pedig főzzünk egy jó kis orjalevest.

Hozzávalók

– 70 dkg karaj
– 4-5 tojás
– 50 dkg zsemlemorzsa
– 1 marék napraforgómag
– 1 marék tökmag
– 1 marék szezámmag
(vagy ízlés szerint bármilyen más)
– só, bors
– olaj a sütéshez

Elkészítés

A karajt levágom a csontról, és kb ujjnyi vastag szeletekre vágom fel. 

A szeletek mindkét oldalát sózom, borsozom. 

A tojásokat egy mélytányérban villával alaposan felverem, megsózom. Egy másik mélytányérba beleszórom a zsemlemorzsát (nem kell először az összes, csak fele, aztán majd pótoljuk még, ha kell) és a magvakat. 

Kézzel összekeverem. A karajszeleteket meghempergetem először a zsemlemorzsában, majd a tojásban, végül újra a zsemlemorzsában (ahány ház, annyi szokás, máshol először lisztbe forgatják, és csak a végén zsemlemorzsába. Nálunk a liszt kimarad). 

Félreteszem egy tálcára vagy tányérra a bepanírozott szeleteket. Közvetlenül sütés előtt érdemes panírozni, különben a zsemlemorzsa kiszívja a nedvességet a húsból, és cipőtalp szárazságú lesz. Ha marad még tojás és zsemlemorzsa a végére, össze lehet őket keverni, és kis gombócokat formázni, majd ellapítani, és kisütni ezt is.

Egy ujjnyi olajat hevítek, és közepes lángon a husik mindkét oldalát aranybarnára sütöm pár perc alatt. 

Utána konyhai papírtörlőre szedem, hogy felitassam a felesleges olajat.