Szerző: Molnár-Keresztényi Brigitta

 

Adag: 4 főre

Elkészítési idő: 1.5 órán belül

Nehézségi fok: egyszerű

Kategóriák: Főzelékek, Húsétel, Köret, Receptek, Tejmentes, Tojásmentes, Villámkaják, Zöldségeket beszélek,

Ismét egy egyszerű, maceramentes, könnyű és gyors ebéd vagy vacsoraötlet. 


Hozzávalók

– 4 csirkecomb (alsó és felső, együtt)
– só, bors, (lehetőség szerint) friss rozmaring
– 3 evőkanál olívaolaj

Főzelékhez

– 60 dkg (friss vagy mirelit, esetleg üveges) zöldborsó
– vegeta, bors
– 4 gerezd fokhagyma
– fél dl olaj
– 3 púpos evőkanál liszt
– egy lapos evőkanál pirospaprika

 
Elkészítés
 
A csirkecombokat megtisztítom (nálunk senki nem szereti szőröstül-bőröstül, bár egy jó, finoman elkészített, ropogós bőrnél kevés dolog tudná jobban feldobni a csirkecombot). 
Mindkét oldalát ízesítem sóval, borssal. Egy kiolajozott hőálló tálba teszem a combokat (ha beleférnek, egyben mennek; ha nem, akkor kiscomb-nagycomb külön, mint most nálam), tetejükre teszek 3 ág rozmaringot, egy ágról pedig lehúzom a leveleket, és meghintem vele a combokat. 
Fedő alatt, 180 fokon sülnek 50 percet, majd fedő nélkül, már csak a sütő melegében még 10-15 percet. A lényeg, hogy ha hústűvel megszúrom, könnyen belemenjen a húsba, és véletlenül se folyjon ki véres lé a csont mellől. Próbának egyet kiveszek, és ha a hús könnyen leomlik a csontról, akkor kész. 
Amíg sülnek a combik, elkészítem a főzeléket. A borsót (legfinomabb nyilván a friss, zsenge zöldborsó; de jó a mirelit is; legegyszerűbb pedig az üveges, mert azt épp csak fel kell forralni) felteszem főni. 
Amikor már majdnem puha, megcsinálom a rántást: az olajat megmelegítem, a lisztet rózsaszínre dinsztelem benne.
Majd az apróra vágott fokhagymát is hozzáadom. Pár percig puhítom, majd a tűzről félrevéve rászórom a pirospaprikát, és összekeverem. 
Ha már puha a borsó, gyors és folyamatos keverés közben szépen lassan hozzácsorgatom a rántást. Elkeverem a főzeléket, hagyom, hogy még egyet rottyanjon. 

A husival együtt tálalom.

Ha tetszett ez a bejegyzés és megosztod, köszönöm!
Nézd meg a receptajánlót, biztosan találsz még a fogad alá valót közöttük!
További tippeket, újdonságokat a Degeszpocak Facebook oldalán találsz, csatlakozz hozzánk ide kattintva, vagy kérdezz-csevegj velünk a Facebook csoportunkban is, amit itt érsz el.
Instagram: https://www.instagram.com/degeszpocak/