Amikor tejmentes szalagos fánk recepetre volt szükségem, kicsit megakadtam. De elővettem a régi, jól bevált tejes receptemet, tejmentesítettem, így ezt már ehetik tejérzékenyek is 🙂
Hozzávalók
½ liter langyos víz
½ élesztő
csipet só
egy marék cukor
egy tojás + egy tojás sárgája (vagy 2 tojássárgája)
egy gyűszűnyi pálinka (esetleg egy abba is, aki a fánkot süti ;o))
liszt, amennyit bevesz (70 dkg+)
Elkészítés
Egy tálba kimérem a lisztet, a cukrot, sót, vizet, belemorzsolom az élesztőt, és a tojásokat is beleütöm, a végén meglocsolom a pálinkával (ez kell ahhoz, hogy igazán finom, laza legyen a tésztája), és géppel jó alaposan kidolgozom. Az a jó, ha egészen puha, lágy tésztát kapunk, amin megjelennek a hólyagok is. Ha nagyon ragadna, még egy kicsit adunk hozzá, de óvatosan, ne legyen kemény a tészta, inkább ragadjon egy kicsit.
A tetejét megszórom egy kis liszttel, letakarom konyharuhával, és meleg helyen pihentetem, míg duplájára nő.
Mikor megkelt, lisztezett felületen kb. 2 ujjnyira kinyújtom (egyszerűen kézzel kisimítgatom)
8-10 cm-es pogácsaszaggatóval kiszaggatom, és a közepét a legkisebb (2 cm-es) pogácsaszaggatóval kiszaggatom. Ezeket is kisütöm, és ha úgy tartja kedvem, még csokival vagy lekvárral töltöm is
Újabb 25-30 percig hagyom pihenni.
És végül a fánk titka: a sütés. Olajat melegítek egy edényben. Ne legyen forró, mert akkor kívül megég, belül pedig nyers marad. Megfogom a tésztát, és az olajba teszem a felső (tehát nem az asztalon lévő) felével lefelé. Annyit tegyünk az edénybe, amennyi még kényelmesen elfér, mert meg fognak nőni. Fedő alatt sütöm (ez is fontos!!) kis lángon, majd ha szép aranybarna, megfordítom, ekkor már nem kell a fedő.
Így sütve szép szalagos lesz a fánk, porcukorral meghintve és baracklekvárral tálalom.
Ha tetszett ez a bejegyzés és megosztod, köszönöm.
Nézd meg további receptjeimet, biztosan találsz még a fogad alá valót közöttük!
Gyorsan értesülhetsz a blog bejegyzéseimről, tippekről és újdonságokról a Degeszpocak Facebook oldalán amit itt találsz, vagy kérdezz-csevegj velünk a Facebook csoportunkban is, amit ittérsz el. Gyere és csatlakozz hozzánk egy kattintással!
A testre szabott kiszolgálás érdekében a felhasználó számítógépén kis adatcsomagot, ún. sütit (cookie) helyez el és a későbbi látogatás során olvas vissza. Ha a böngésző visszaküld egy korábban elmentett sütit, a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.
A bal oldalon található menüpontokon keresztül személyre szabhatod a beállításokat.
Feltétlenül szükséges sütik
Feltétlenül szükséges munkamenet sütiket érdemes minden esetben engedélyezni, hogy az itt jóváhagyott beállításaidat elmenthessük. Ez a beállítás, kizárólag ezt az adatot tárolja, semmi mást.
Amennyiben ez a süti nem kerül engedélyezésre, akkor nem tudjuk elmenteni a kiválasztott beállításokat, ami azt eredményezi, hogy minden egyes látogatás alkalmával ismételten el kell végezni a sütik engedélyezésének műveletét.
Funkcionális sütik
Google Analytics és Tag Manager
A Weboldal Google Analytics-et és Tag Manager-t használ, amely olyan anonim adatokat gyűjt mint például az oldalt látogatók száma, a legnépszerűbb bejegyzés stb.
Kérjük, engedélyezd ezeket a sütiket, ezzel is segítve weboldalunk fejlesztését.
Facebook Pixel Code
Facebook pixelt használunk a Facebook-hirdetések hatékonyságának növelésére, egyéni célközönség létrehozása céljából. A Facebook pixel a Weboldal forráskódjába elhelyezett kódrészlet, melynek alkalmazásával a Facebook lehetőséget kap arra, hogy a felhasználók tevekénységét a Weboldalon nyomon kövesse süti használatával. Segítségével olyan felhasználók számára jeleníthetjük meg a hirdetést, akiket érdekelhetnek a szolgáltatások, vagyis optimalizálni tudjuk a hirdetések megjelenítését. A Facebook pixel segítségével készült remarketing listák nem alkalmasak személyazonosításra. A látogató személyes adatait nem tartalmazzák, kizárólag a böngésző szoftvert azonosítják.
A feltétlenül szükséges sütiket mindenkor engedélyezni kell, hogy elmenthessük a beállításokat a sütik további kezeléséhez.