Barion Pixel

Szalagos fánk tejmentesen

Szerző:

Kelt tészták, Tejmentes receptek, Édes vétkek, Összes recept

Adag: 20 db

Elkészítési idő: csak ha nagyon ráérsz

Nehézségi fok: gyakorlatot igényel

Amikor tejmentes szalagos fánk recepetre volt szükségem, kicsit megakadtam. De elővettem a régi, jól bevált tejes receptemet, tejmentesítettem, így ezt már ehetik tejérzékenyek is 🙂

 

Hozzávalók

  • ½ liter langyos víz
  • ½ élesztő
  • csipet só
  • egy marék cukor
  • egy tojás + egy tojás sárgája (vagy 2 tojássárgája)
  • egy gyűszűnyi pálinka (esetleg egy abba is, aki a fánkot süti ;o))
  • liszt, amennyit bevesz (70 dkg+)

 

Elkészítés
Egy tálba kimérem a lisztet, a cukrot, sót, vizet, belemorzsolom az élesztőt, és a tojásokat is beleütöm, a végén meglocsolom a pálinkával (ez kell ahhoz, hogy igazán finom, laza legyen a tésztája), és géppel jó alaposan kidolgozom. Az a jó, ha egészen puha, lágy tésztát kapunk, amin megjelennek a hólyagok is. Ha nagyon ragadna, még egy kicsit adunk hozzá, de óvatosan, ne legyen kemény a tészta, inkább ragadjon egy kicsit.
A tetejét megszórom egy kis liszttel, letakarom konyharuhával, és meleg helyen pihentetem, míg duplájára nő.
Mikor megkelt, lisztezett felületen kb. 2 ujjnyira kinyújtom (egyszerűen kézzel kisimítgatom)
8-10 cm-es pogácsaszaggatóval kiszaggatom, és a közepét a legkisebb (2 cm-es) pogácsaszaggatóval kiszaggatom. Ezeket is kisütöm, és ha úgy tartja kedvem, még csokival vagy lekvárral töltöm is
Újabb 25-30 percig hagyom pihenni.
És végül a fánk titka: a sütés. Olajat melegítek egy edényben. Ne legyen forró, mert akkor kívül megég, belül pedig nyers marad. Megfogom a tésztát, és az olajba teszem a felső (tehát nem az asztalon lévő) felével lefelé. Annyit tegyünk az edénybe, amennyi még kényelmesen elfér, mert meg fognak nőni. Fedő alatt sütöm (ez is fontos!!) kis lángon, majd ha szép aranybarna, megfordítom, ekkor már nem kell a fedő.
Így sütve szép szalagos lesz a fánk, porcukorral meghintve és baracklekvárral tálalom.


Ha tetszett ez a bejegyzés és megosztod, köszönöm.

Nézd meg további receptjeimet, biztosan találsz még a fogad alá valót közöttük!

Gyorsan értesülhetsz a blog bejegyzéseimről, tippekről és újdonságokról a Degeszpocak Facebook oldalán amit itt találsz, vagy kérdezz-csevegj velünk a Facebook csoportunkban is, amit itt érsz el.  Gyere és csatlakozz hozzánk egy kattintással!

Instagram: https://www.instagram.com/degeszpocak/



error: A tartalom védett!!