Szerző: Molnár-Keresztényi Brigitta

 

Adag: 5 főre

Elkészítési idő: 30 percen belül

Nehézségi fok: egyszerű

Kategóriák: Húsétel, Krumpliételek, Receptek, Tejmentes, Tojásmentes, Villámkaják, Zöldségeket beszélek,

A tarhonyát méltatlanul keveset használom, akkor is sokszor csak köretként. Sokszor elfelejtem, hogy ennél nemesebb sorsra is érdemes ez az étel, például az alábbi paraszttarhonyaként.


Hozzávalók

1 púpos evőkanál zsír (vagy olaj)
1 nagy fej vöröshagyma
kb. 10 cm kolbász
2,5 maréknyi tarhonya (tojásmentes)
1 nagy fej krumpli
1 paradicsom
1 paprika
só, bors, törött pirospaprika, őrölt kömény
5 db Orsi baromfi virsli


Elkészítés

A hagymát apró kockára vágom, a kolbászt félkörökre. 

A krumplit, paprikát és paradicsomot felkockázom. 

A felhevített zsiradékon elkezdem puhára párolni a hagymát és a kolbászt. Félidőben rászórom a tarhonyát is, és megpirítom.

Félrehúzom a tűzről, sózom, borsozom, paprikázom, kevés őrölt köménnyel ízesítem, majd hozzáadom a kis kockákra vágott paprikát, paradicsomot és krumplit is, jól összekeverem. 

Felöntöm annyi vízzel, hogy bőven ellepje, a tarhonya igényli a sok vizet, hogy puhára főjön. 

Fedő alatt főzöm, időnként megkevergetem és kóstolgatom. Amikor a tarhonya és a krumpli már puha, beleteszem a karikára vágott virslit is, és 5 perc alatt készre főzöm.

Az egész művelet nem tart tovább 30 percnél, így bármikor előkapható a tarsolyból. Kolbász helyett (vagy mellett 🙂 ) mehet bele sonka vagy egyéb füstölt is, vagy akár el is hagyható – ahány ház, annyi szokás és ízlés 🙂