Szerző: Molnár-Keresztényi Brigitta
Adag: 3 személyre
Elkészítési idő: 30 percen belül
Nehézségi fok: egyszerű
A legegyszerűbben elkészíthető köret a rizs – gyorsan elkészül, sokféleképpen ízesíthető, és laktató is. De kb. ugyanennyi idő alatt elkészül a tarhonya is, érdemes néha lecserélni a rizst rá: akár pörköltekhez, akár frissen sült húsokhoz kiváló köretet kapunk.
Hozzávalók
- 0,5 dl olaj
- 1 bögre (3 dl) tarhonya
- 3 bögre víz
- 1 kávéskanál (fokhagymás) só
- Kevés bors
- 0,5 kávéskanál majoranna
- 0,5 kávéskanál oregánó
Elkészítés
Az olajat egy magas edényben elkezdem hevíteni, majd ráöntöm a tarhonyát. Állandó kevergetés közben addig pirítom, amíg szép aranybarna színe lesz.
Ekkor ráöntöm a víz 2/3-át, ízesítem, majd időnként megkevergetve közepes lángon főzöm.
Amikor már majdnem elfőtte a levét, pár szemet megkóstolok: ha már nem roppan a fogam alatt, elzárom, lefedem, és 10 percig hagyom pihenni tálalás előtt. Ha még kissé ropognak a szemek, pótolom a vizet, és újra kóstolom. A végeredmény egy pergős szemű, aranybarna köret lesz
Bármilyen pörkölt mellé kiváló, de sült húsokkal is remekül passzol, például ehhez a sült csirkecombhoz.