Hétvégén egy nagyon izgalmas teakóstolón voltam, ahol 5 különböző teával ismerkedtünk meg, ráadásul egy teával készült gyümölcskenyeret is sütöttünk, szóval volt ám eszem-iszom, szó szerint 🙂

De ne szaladjunk ennyire előre. Varga Marianna, a Teaprogramok megálmodója az 5 kontinens teakóstoltók mellett elindított egy programsorozatot, amikor nemcsak teákat lehet kóstolni, hanem más területeket is behoz a workshopokra. Ennek a sorozatnak az első eleme volt a szombati esemény, a „Teakalandok: Earl Grey gyümölcskenyér és tea”, amely során gyümölcskenyérbe sütöttük az egyik kóstolt teát, majd összekóstoltuk őket.

Izgatottan vártam, mert eddig nem tudtam túl sokat a szálas teákról, kisgyermekes anyukaként leginkább a filteres gyümölcsteák körében mozogtam 🙂

Marianna magyarországi teanagykövetként elhivatottan mesélt a teához fűződő viszonyáról (mert ez már valódi viszony, ami közte és a teák között van, ezt őszintén be is vallja), hogy hogyan is került vele kapcsolatba, és milyen kalandos úton mélyítette el tudását a témában. Majd egyesével elkészítettük magunknak mind az öt teát, amit hozott nekünk, a kínai teaceremóniának megfelelően: A tealeveleket porcelán csészébe mértük, a megfelelő hőmérsékletű vízzel leöntöttük (teánként kb. 1 deciliternyit készítettünk), majd lefedtük (ezt a lefedett csészét hívjuk „gaiwan”-nak vagy „zhong”-nak, mint megtanultuk).

A kungfu teaszertartás szerint szűrtük le a tealeveleket a megfelelő időpontban egy csőrös kiöntőbe, abból pedig a porcelán csészébe töltöttük át, úgy ittuk a klasszikus háromujjas fogással tartva a csészéket (ezt előtte üres csészékkel gyakoroltuk, biztos, ami biztos).

Az első egy fehér tea volt, utána egy zöld tea következett, majd egy jázminos zöld teát kóstoltunk.

Pihenésképpen bekevertük és a sütőbe toltuk a gyümölcskenyér tésztáját, aminek már az illatától is azonnal elindult a nyálelválasztásom, annyira ínycsiklandozó volt 🙂 A klasszikus gyümölcskenyeret a megkóstolt Earl Grey teával bolondítottuk meg úgy, hogy a felhasznált vajban előzőleg 20 percig áztattuk a teát, ettől igazán illatos és különleges lett a sütemény tésztája.

A teakóstolást egy fekete teával folytattuk:

A sort pedig egy koffeinmentes rooibos teával zártuk:

Marianna minden teáról elmesélte, hogy honnan származik, hogyan kell elkészíteni, milyen szóbeszéd, legenda köthető hozzá. Kipróbáltuk az összes teát első és második felöntéssel is, igazán érdekes kaland volt megtapasztalni, hogy akár egy-két percnyi áztatási különbséggel is mennyire más ízeket ad ki ugyanaz a tea.

Nekem, aki gyümölcsteán nőttem fel, és nem ritka, hogy akár félórát is ázik a teafilter a forró vízben, mielőtt kiveszem, ezek az infók nagyon hasznosak voltak, és ez az alkalom felhívta a figyelmemet az időzítés fontosságára.

A kóstoló végén pedig együtt faltuk fel az időközben kihűlt sütit, teával kísérve, ahogy illik 🙂

A Teakalandok következő eseményein lesz teáscsésze-festés, bonbonkészítés teákkal, illetve húsvéti teás kuglófsütés is, amikre itt tudtok jelentkezni:

https://www.teaprogramok.hu/programok/

Különféle teáiból, teázáshoz kötődő szettjeiből, és akár workshop utalványaiból pedig webáruházában tudsz rendelni.

Summary
Kalandozás a teák világában
Article Name
Kalandozás a teák világában
Description
Kalandom a szálas teával, avagy ismerjük meg a világ teáit csészében és sütiben a Teaprogramok keretében
Author

Ha tetszett ez a bejegyzés és megosztod, köszönöm!
Nézd meg a receptajánlót, biztosan találsz még a fogad alá valót közöttük!
További tippeket, újdonságokat a Degeszpocak Facebook oldalán találsz, csatlakozz hozzánk ide kattintva, vagy kérdezz-csevegj velünk a Facebook csoportunkban is, amit itt érsz el.
Instagram: https://www.instagram.com/degeszpocak/
Summary
Kalandozás a teák világában
Article Name
Kalandozás a teák világában
Description
Kalandom a szálas teával, avagy ismerjük meg a világ teáit csészében és sütiben a Teaprogramok keretében
Author