Szerző: Molnár-Keresztényi Brigitta

 

Adag: 1 személyre

Elkészítési idő: 30 percen belül

Nehézségi fok: egyszerű

Kategóriák: Húsétel, Ízesítés, Receptek, Tejmentes, Tojásmentes, Villámkaják,

[Támogatott bejegyzés, termékmegjelenítést tartalmaz]

Miután kipróbáltunk pár teát a Menta Tea Shop-tól kapott csomagból, azonnal eldöntöttem, hogy egy általam eddig ki nem próbált elkészítési eljárást végre letesztelek, nevezetesen a teafüves füstölést. Nem hallottál még róla? Ki kell próbálnod, biztosíthatlak, hogy tetszeni fog! 🙂


Hozzávalók

Hozzávalók (1 személyre)

A pácoláshoz:

 • 2 bőrétől megtisztított csirke alsócomb
 • kevés olívaolaj
 • (fokhagymás) só, bors

 

Az elősütéshez:

 • kevés olaj
 • oregánó, majoranna

 

A füstöléshez:

 • több réteg alufólia
 • 3 evőkanál rizs
 • 3 evőkanál ízlés szerinti szálas tea (én barackos teát használtam, lásd lejjebb)
 • 1 kávéskanál só
 • 1 kávéskanál majoranna
 • 1 kávéskanál oregánó
 • 2 evőkanál cukor


Elkészítés

Miután leteszteltük a Peach Dream nevű barackos teát,ezt a teát választottam a teafüves füstölés technikájának kipróbálásához is.

A csirkecombokat megtisztítom (mi nem szeretjük a bőrét, ezt minden alkalommal leszedem, mielőtt bármihez is kezdenék a combikkal), fokhagymás sóval és kevés borssal ízesítem, majd egy kevés (kb. fél deci) olajjal meglocsolom, és legalább 1 napra a hűtőbe teszem.

Másnap (vagy harmadnap) előveszem a husit, és a konyhapulton hagyom egy kicsit átmelegedni. Közben előkészítem az edényt és a hozzávalókat a füstöléshez. Nem kell nagy kunsztra gondolni: nekem nincs kimondottan füstölésre való edényem vagy wok-om, ezért elővettem egy magas edény, aminek van fedője is, alufóliát, és egy rácsot, ami kb. 3-5 cm-rel feljebb tartja majd a combokat a lábas aljától.

A csirkecombokat elősütöm: egy teflon edénybe csorgatok kevés olajat, és a combok minden oldalára kb. 3-4 perc alatt nagy lángon kérget sütök – ez a kéreg fogja biztosítani, hogy a finom szaft a húsban maradjon, ne tudjon onnan kisülni. Az utolsó oldal sütésénél megszórom egy kevés zöldfűszerrel is.

Ezután a füstölésre szánt edényt 2-3 réteg alufóliával kibélelem úgy, hogy a fólia bőven túllógjon az edény szélén. Fontos, hogy több rétegben, mert a füstölés során megéghet az edény belseje, és az nem lenne szerencsés. Kibélelem a fedőt is belülről. Az edény aljába szórom a teát, fűszereket és a cukrot, majd kissé összerázom-keverem őket.

Nagy lángra felteszem a tűzhelyre, lefedem, és megvárom, amíg füstölni kezd (ez pár perc alatt bekövetkezik). Ezután félrehúzom, és az elősütött combokat a rácsra teszem, azt bele az edénybe, rá a fedőt, és az edény szélén túllógó alufóliát a fedőn lévővel jó szorosan összezárom, hogy a füst minél kevésbé tudjon elillanni (nekem nem zárt 100%-osan, ezért az edény mellett állva csorgattam a nyálam, de a végeredményen szerintem ez mit sem változtatott). Ekkor az edényt visszateszem a tűzhelyre, de már csak a legkisebb lángra, és a combok nagyságától függően 8-10 percig így hagyom. Majd a tűzről levéve (továbbra is bebugyolálva!) további 8-10 percig hagyom. Csak ezután bontom ki, de nagyon óvatosan, hiszen a fólia is forró, és a kicsapó füst sem kellemes a szembe jutva. Csodálatos aranybarna combok néztek velem farkasszemet, és olyan illatuk volt, hogy alig győztem kivárni a kóstolást 🙂

Grillezett cukkíni kockákkal és tarhonyával tálaltam.

Mivel új technikát próbáltam ki, ezért elővigyázatosságból – ismerve a családom újdonságokhoz való hozzáállását – 2 combbal kezdtem az ismerkedést. Ha tudtam volna, hogy ekkora sikert arat, biztosan nagyobb adaggal indítok, mert ez a kettő bizony csak kóstolásra volt elég mindenkinek 🙂

Összegzés
recipe image
Recept név
Teával füstölt csirkecomb
Szerző
Dátum
Előkészítési idő
Főzési idő
Teljes elkészítési idő
Ha tetszett ez a bejegyzés és megosztod, köszönöm!
Nézd meg a receptajánlót, biztosan találsz még a fogad alá valót közöttük!
További tippeket, újdonságokat a Degeszpocak Facebook oldalán találsz, csatlakozz hozzánk ide kattintva, vagy kérdezz-csevegj velünk a Facebook csoportunkban is, amit itt érsz el.
Instagram: https://www.instagram.com/degeszpocak/
Összegzés
recipe image
Recept név
Teával füstölt csirkecomb
Szerző
Dátum
Előkészítési idő
Főzési idő
Teljes elkészítési idő