Szerző: Molnár-Keresztényi Brigitta
Adag: 1 személyre
Elkészítési idő: 30 percen belül
Nehézségi fok: egyszerű
[Támogatott bejegyzés, termékmegjelenítést tartalmaz]
Miután kipróbáltunk pár teát a Menta Tea Shop-tól kapott csomagból, azonnal eldöntöttem, hogy egy általam eddig ki nem próbált elkészítési eljárást végre letesztelek, nevezetesen a teafüves füstölést. Nem hallottál még róla? Ki kell próbálnod, biztosíthatlak, hogy tetszeni fog!
Hozzávalók (1 személyre)
A pácoláshoz:
- 2 bőrétől megtisztított csirke alsócomb
- kevés olívaolaj
- (fokhagymás) só, bors
Az elősütéshez:
- kevés olaj
- oregánó, majoranna
A füstöléshez:
- több réteg alufólia
- 3 evőkanál rizs
- 3 evőkanál ízlés szerinti szálas tea (én barackos teát használtam, lásd lejjebb)
- 1 kávéskanál só
- 1 kávéskanál majoranna
- 1 kávéskanál oregánó
- 2 evőkanál cukor
Elkészítés
Miután leteszteltük a Peach Dream nevű barackos teát,ezt a teát választottam a teafüves füstölés technikájának kipróbálásához is.
A csirkecombokat megtisztítom (mi nem szeretjük a bőrét, ezt minden alkalommal leszedem, mielőtt bármihez is kezdenék a combikkal), fokhagymás sóval és kevés borssal ízesítem, majd egy kevés (kb. fél deci) olajjal meglocsolom, és legalább 1 napra a hűtőbe teszem.
Másnap (vagy harmadnap) előveszem a husit, és a konyhapulton hagyom egy kicsit átmelegedni. Közben előkészítem az edényt és a hozzávalókat a füstöléshez. Nem kell nagy kunsztra gondolni: nekem nincs kimondottan füstölésre való edényem vagy wok-om, ezért elővettem egy magas edény, aminek van fedője is, alufóliát, és egy rácsot, ami kb. 3-5 cm-rel feljebb tartja majd a combokat a lábas aljától.
A csirkecombokat elősütöm: egy teflon edénybe csorgatok kevés olajat, és a combok minden oldalára kb. 3-4 perc alatt nagy lángon kérget sütök – ez a kéreg fogja biztosítani, hogy a finom szaft a húsban maradjon, ne tudjon onnan kisülni. Az utolsó oldal sütésénél megszórom egy kevés zöldfűszerrel is.
Ezután a füstölésre szánt edényt 2-3 réteg alufóliával kibélelem úgy, hogy a fólia bőven túllógjon az edény szélén. Fontos, hogy több rétegben, mert a füstölés során megéghet az edény belseje, és az nem lenne szerencsés. Kibélelem a fedőt is belülről. Az edény aljába szórom a teát, fűszereket és a cukrot, majd kissé összerázom-keverem őket.
Nagy lángra felteszem a tűzhelyre, lefedem, és megvárom, amíg füstölni kezd (ez pár perc alatt bekövetkezik). Ezután félrehúzom, és az elősütött combokat a rácsra teszem, azt bele az edénybe, rá a fedőt, és az edény szélén túllógó alufóliát a fedőn lévővel jó szorosan összezárom, hogy a füst minél kevésbé tudjon elillanni (nekem nem zárt 100%-osan, ezért az edény mellett állva csorgattam a nyálam, de a végeredményen szerintem ez mit sem változtatott). Ekkor az edényt visszateszem a tűzhelyre, de már csak a legkisebb lángra, és a combok nagyságától függően 8-10 percig így hagyom. Majd a tűzről levéve (továbbra is bebugyolálva!) további 8-10 percig hagyom. Csak ezután bontom ki, de nagyon óvatosan, hiszen a fólia is forró, és a kicsapó füst sem kellemes a szembe jutva. Csodálatos aranybarna combok néztek velem farkasszemet, és olyan illatuk volt, hogy alig győztem kivárni a kóstolást 🙂
Grillezett cukkíni kockákkal és tarhonyával tálaltam.
Mivel új technikát próbáltam ki, ezért elővigyázatosságból – ismerve a családom újdonságokhoz való hozzáállását – 2 combbal kezdtem az ismerkedést. Ha tudtam volna, hogy ekkora sikert arat, biztosan nagyobb adaggal indítok, mert ez a kettő bizony csak kóstolásra volt elég mindenkinek 🙂