Szerző: Molnár-Keresztényi Brigitta

 

Adag: 14-16 darab

Elkészítési idő: csak ha nagyon ráérsz

Nehézségi fok: gyakorlatot igényel

Kategóriák: Édes vétkek, Kelt tészta, Receptek, Tejmentes, Tojásmentes,

A farsangi szezon elmaradhatatlan étele a fánk. Nem egyszerű azonban a dolgunk, ha tejre diétázunk, pláne, ha a tojás is társul mellé. Éppen ezért hoztam most nektek ezt a tej- és tojásmentes verziót, aminél egyáltalán nem vehető észre az eltérés, annyira finom 🙂


Hozzávalók

  • 50 dkg liszt
  • 2,5 dkg élesztő
  • 8 dkg cukor
  • 1 csipet só
  • 8 dkg margarin (Vénusz laktózmentes)
  • 3 dl langyos víz
  • 1 ásványvizes kupaknyi pálinka


Elkészítés

Fogok egy tálat, és belemérem a lisztet, a cukrot, a puha margarint és a sót.

Az élesztőt nem futtatom fel külön, csak belemorzsolom a tálba. Beleöntöm a pálinkát is, végül a langyos vizet, és kezdődhet a dagasztás. Akkor igazán jó a tészta, ha nagyon ragad, lágy, nehezen válik el a kezünktől és az edény falától. Jó 20 percig dolgozott rajta a gép, ekkor kicsit lisztes kézzel egy gömböcöt formáztam belőle, és konyharuhával letakarva félretettem meleg helyre 45-50 percre. Ennyi idő alatt szépen duplájára emelkedett. Ekkor alaposan lisztezett munkalapra borítottam, és ellapítottam kb. egy bő ujjnyi vastagságúra. A levegőbuborékok nagyját így kinyomkodtam belőle, de azért maradt benne még jócskán 🙂

Ezután a legnagyobb pogácsaszaggatómmal (kb. 8 cm) kiszaggattam (minden szaggatás előtt alaposan belenyomtam a lisztbe a formát, hogy ne ragadjon rá a puha tészta), és lisztezett felületen egymástól kellő távolságra félretettem őket.

20-25 percet pihentek így, majd meleg, de nem forró olajban kisütöttem.

Én úgy tanultam, hogy a fánk sütése a szalagok titka (persze nem csak az, hanem elsősorban a tészta kellő kelesztése): sütés előtt a két hüvelykujjamal mélyedést nyomok a tésztába, fejjel lefelé teszem a meleg olajba, és először fedő alatt sütöm kis lángon, majd miután megfordítottam, fedő nélkül sütöm tovább. Ezt a rituálét be is tartom, döntsétek el, hogy érdemes-e 🙂

Konyhai papírtörlőre szedem a kész fánkokat, hagyom picit hűlni őket, majd jófajta lekvárral vagy fahéjas porcukorral megszórva tálalom. Nagyon finom, foszlós tésztájú, szalagos fánkot kaptam, amiről tényleg senki meg nem mondaná, hogy tej- és tojásmentes is 🙂

Jó étvágyat hozzá!

Összegzés
recipe image
Recept név
Tej-és tojásmentes farsangi szalagos fánk
Szerző
Dátum
Előkészítési idő
Főzési idő
Teljes elkészítési idő
Ha tetszett ez a bejegyzés és megosztod, köszönöm!
Nézd meg a receptajánlót, biztosan találsz még a fogad alá valót közöttük!
További tippeket, újdonságokat a Degeszpocak Facebook oldalán találsz, csatlakozz hozzánk ide kattintva, vagy kérdezz-csevegj velünk a Facebook csoportunkban is, amit itt érsz el.
Instagram: https://www.instagram.com/degeszpocak/
Összegzés
recipe image
Recept név
Tej-és tojásmentes farsangi szalagos fánk
Szerző
Dátum
Előkészítési idő
Főzési idő
Teljes elkészítési idő