Szerző: Molnár-Keresztényi Brigitta

 

Adag: 4 rúd

Elkészítési idő: 1.5 órán belül

Nehézségi fok: gyakorlatot igényel

Kategóriák: Édes vétkek, Ízesítés, Receptek, Tejmentes, Tojásmentes, Tojásos ételek,

Nagyon szeretem a rétest, de őszintén szólva nem vetemedek a saját tészta gyúrására, tökéletesen megfelel a célra a boltban kapható, 8 lapos (150 g-os) verzió is.
Mivel a család egyik része a túróst, másik a dióst szereti, természetesen mindig mindkét típusból készül.

Hozzávalók

Túróshoz
– 25 dkg túró
– 1 citrom reszelt héja
– 2 púpos evőkanál vaníliás cukor
– 5 dkg mazsola
– 1 egész tojás
– egy csipet só

Dióshoz
– 10 dkg méz
– 0,4 dl narancslé
– 12 dkg darált dió (lehet cukrozott is, ha kellően édesszájú a társaság)
– fél kávéskanál fahéj
– egy narancs reszelt héja
– egy tojásfehérje
– egy csipet só

Mindkettőhöz: búzadara szórni; kenni 2 dkg olvasztott vaj (vagy margarin) és 0,2 dl olaj keveréke

Elkészítés

Legelső lépésként a mazsolát egy dl meleg vízbe teszem, hogy kicsit megszívják magukat. Ezután a diós töltelékkel folytatom, mert annak hűlnie kell. Ehhez a mézet és a narancslevet összeforralom. 

Majd a darált dió és a reszelt narancshéj keverékéhez öntöm, jól elkeverem, és félreteszem hűlni. 


Amíg hűl, elkészítem a túrós tölteléket: a túrót villával összetöröm, majd hozzáadom a reszelt citromhéjat, a cukrot, a tojást és a csipet sót is, végül a lecsepegtetett mazsolát. 

Alaposan összekeverem az egész masszát, és félreteszem. 


Ha kihűlt a dió, felverem a tojásfehérjét a csipet sóval kemény habbá. Először a hab felét adom a dióhoz, jól elkeverem.

Majd a másik felével már óvatosabban dolgozom össze, hogy minél kevésbé törjem össze a habot. 

Így már minden töltelék készen áll a rétestöltésre! :o) 

A réteslapokat csak használat előtt közvetlenül bontom fel.

A zacskóból kivéve egy nedves, tiszta konyharuhába teszem, különben kiszárad és törni fog. Egy másik nedves konyharuhára teszek egy lapot, megkenem ecsettel a vaj-olaj keverékkel:

Ráfektetek óvatosan még egy lapot: 

Ennek már csak a széleit kenem meg. A felém eső szélét kb 5-6 cm vastagon finoman megszórom a búzadarával, és erre egyengetem el a tölteléket (diós és túrós rétesnél is ugyanígy járok el).

Minden szélét visszahajtom kb 1,5 cm szélességben, és a konyharuha segítségével felhajtogatom, hogy kb 6 cm széles csíkot kapjak a végén. 

A konyharuha segítségével sütőpapíros tepsire csúsztatom át, majd jöhet a következő adag, amivel ugyanígy járok el. 

Amikor készen vannak a rétes rudak, mindegyik tetejét megkenem a maradék vajas-olajos keverékkel. A sütőt előmelegítem 200 fokra. 

15 perc alatt szép aranybarnára sülnek. A sütőből kivéve kicsit hagyom pihenni, hogy puhuljon, mert nagyon törik a tészta. Rombuszokra vágom, és még langyosan tálalom. 

Ha tetszett ez a bejegyzés és megosztod, köszönöm!
Nézd meg a receptajánlót, biztosan találsz még a fogad alá valót közöttük!
További tippeket, újdonságokat a Degeszpocak Facebook oldalán találsz, csatlakozz hozzánk ide kattintva, vagy kérdezz-csevegj velünk a Facebook csoportunkban is, amit itt érsz el.
Instagram: https://www.instagram.com/degeszpocak/