Szerző: Molnár-Keresztényi Brigitta

 

Adag: 10 db

Elkészítési idő: 1.5 órán belül

Nehézségi fok: egyszerű

Kategóriák: Édes vétkek, Kelt tészta, Receptek, Tojásos ételek,

A túróval úgy vagyok, mint Gombóc Artúr a csokival: mindenhogy szeretem: sósan, édesen, sülve és főve, de nyersen is. 
Az ökörszem azért egy remek választás, ha túrós süteményt ennék, mert a tölteléktől függően lehet sós és édes is.

Hozzávalók


– 60 dkg liszt
– 1 teáskanál só
– 3 evőkanál cukor
– 1 tojás
– 3 dl tej
– 0,5 dl olaj
– 3 dkg élesztő
+ 1 tojás a kenéshez

A sós töltelékhez

– 25 dkg túró
– 3-4 evőkanál tejföl
– só, bors, kapor

Az édes töltelékhez

– 25 dkg túró
– 3-4 evőkanál tejföl
– egy csipet só
– egy citrom reszelt héja
– aszalt gyümölcsök (nálunk most mazsola és áfonya)
– 2 evőkanál vaníliáscukor

Elkészítés 

Ha nagyon finomra és bolondbiztos receptre keresek, Limarától indulok. Ez a recept is onnan származik, én csak a tölteléket variáltam saját szájízünkre.
A tésztával kezdek: minden hozzávalót belemérek az üstbe, és hagyom a gépet dolgozni. 

Amikor már szépen összeáll a kalácstészta, félreteszem jó 40 percre pihenni meleg helyre.

Közben elkészítem a kétféle tölteléket. Egyik sem nagy kunszt: a sóshoz a túrót villával összetöröm, a tejföllel tovább lazítom, sózom, borsozom, kaporral ízesítem, kész.

Az édeshez ugyanez: túró-tejföl összekever, citromhéj, aszalt gyümölcsök, cukor és só bele, kész.

Ugye, hogy pofonegyszerű?
Ha megkelt a tészta, 10 egyforma darabra osztom. Gömbölyűre formázom, majd a tenyeremmel alaposan ellapítom. Sütőpapíros tepsire sorakoztatom őket, jó nagy helyeket hagyva mindnek, mert még sokat fognak kelni. 

30 percig pihennek, majd jöhet a töltés.
Ehhez egy széles, egyenes talpú pohárral mélyedést nyomok minden tészta közepébe (előtte lisztbe mártom a pohár alját). 

Felébe megy a sós, másik felébe az édes töltelék.  

Újabb 15 percig pihennek, míg a sütő felmelegszik 180 fokra. 
Egy felvert tojással lekenem a tészta széleit, és mehet a sütőbe kb. 18 percre, vagy amíg szép aranybarna lesz.
Fagyasztható is készen, hogy bármikor előrántható legyen egy reggelire vagy uzsonnára :o)