Szerző: Molnár-Keresztényi Brigitta

 

Adag: 2,5 sütőtepsi

Elkészítési idő: csak ha nagyon ráérsz

Nehézségi fok: egyszerű

Kategóriák: Kelt tészta, Receptek, Sós finomság, Tojásos ételek,

Igazi házi, többgenerációs recept következik. Ahogy már megszokhattátok: gyors, egyszerű, könnyű, és igazán finom, foszlós pogácsa lesz belőle, ami napok múlva is finom marad.

Hozzávalók

– 50 dkg liszt
– 25 dkg margarin
– 5 dkg élesztő
– 25 dkg túró
– 25 dkg tejföl
– 2 kávéskanál só
– 3 tojássárgája
– fél dl tej
– fél kávéskanál cukor
– egy egész tojás a kenéshez
– szezámmag a szóráshoz
– 20 dkg reszelt sajt

Elkészítés

A langyos cukros tejben felfuttatom az elmorzsolt élesztőt. 

Közben a dagasztótálba kimérem a lisztet, a sót, a tejfölt, a kockára vágott margarint, belemorzsolom a túrót, végül a tojássárgákat is belepottyantom. 

Ha felfutott az élesztő, beleöntöm a többi hozzávalóhoz, és 20 percig hagyom a gépet dolgozni rajta. 

Nagyon ragadós tésztát kapunk, nem kell megijedni. Lisztes kézzel kicsit átgyúrom, majd tiszta konyharuhával lefedve meleg helyen pihentetem kb 50 percig. 

Ezután alaposan lisztezett felületre borítom, és kézzel kb. 2 cm vastagra nyújtom. Megkenem a felvert tojással, megszórom a szezámmaggal. 

Ráreszelem a sajtot, majd kb 3*3 cm-es darabokra vágom, és sütőpapíros tepsire rakom a falatokat. 

Ekkora adagból 2,5 tepsinyi pogácsa lesz.

Hagyom köztük helyet, mert még dagadni fognak. Kb. 10-15 percig pihennek, közben a sütőt előmelegítem 200 fokra. Alsó-felső sütéssel 16-17 perc alatt szépen megsülnek.

Sülés után hagyom még pár percig a tepsiben hűlni. 

Dobozba téve napokig megőrzi finom puhaságát – már ha megér egyáltalán ennyi időt :o)