Barion Pixel

Túrógombóc

Szerző:

Édes vétkek, Villámétkek, Összes recept

Adag: 4 főre

Elkészítési idő: 30 percen belül

Nehézségi fok: egyszerű

Az én egyik személyes kedvencem, amíg a kislányommal voltam terhes, ipari mennyiségekben készítettem – és fogyasztottam is, természetesen 🙂
Azt hiszem, erre az édességre is igaz az, hogy ahány ház, annyi szokás, én a saját verziómat így készítem.

 

Hozzávalók

  • 25 dkg túró
  • 2 tojás
  • 2,5 dkg vaj
  • 6 dkg búzadara
  • egy csipet só
  • egy evőkanál vaníliás cukor
  • egy marék mazsola
  • egy citrom

 

Elkészítés

Pofonegyszerű az elkészítése, nem igényel különösebb konyhai rutint, az is könnyedén sikert ér el vele, aki egyébként csak átutazó vendég a konyhában (mondjuk a végén annál több a mosogatnivaló, de valamit valamiért 🙂 ).
Szóval: a mazsolát langyos vízbe leáztatom, és félreteszem. Amíg a mazsola puhul, a túrót villával összetöröm, elkeverem benne a 2 egész tojást, majd a langyos vajat, a sót és a vaníliás cukrot is.

Lereszelem egy citrom héját, és a fél citrom levével együtt ez is mehet a masszába.

A végén belekeverem a búzadarát is – ha kerül a masszába citrom, akkor 10 dkg-t, ha csak a citromhéjjal ízesítjük, akkor 6 dkg elég. Nem szabad túl hígnak lennie, mert akkor szétesik a főzésnél, de keménynek sem, mert akkor nem finom. Végül belekeverem a lecsepegtetett mazsolát is, és az egész masszát pihentetem 20-25 percig.

Közben elkészítem a prézlit: 15 dkg zsemlemorzsát kevés olajon aranybarnára pirítok lassú tűzön.

Majd amikor már majdnem olyan a színe, amilyet szeretnék, egy fél deci vízzel felöntöm, hogy puhuljon a morzsa. Szétnyomkodom a fakanállal, hogy ne legyen csomós, kicsit pirítom még, hogy elpárologja a felesleges nedvességet, és kiteszem hűlni egy jénaiba.

Egy edényben vizet forralok, megsózom (mintha tésztát főznék), és a túrós masszát egy evőkanál segítségével beleszaggatom. Nem kell túl sokat egyszerre, hadd legyen helyük. Megvárom, míg mindegyik gombóc (vagy hurka, ha ezt a formát jobban szeretjük 🙂 ) feljön a víz tetejére (ha leragadna, óvatosan kicsit besegítek neki), és még 2 percig főzöm gyöngyöző vízben.

Egy szűrőbe szedem, hogy lecsöpögjön, és félreteszem, míg megfő a többi gombóc is.
A zsemlemorzsába közben vaníliás cukrot keverek, és ebbe a prézlibe jönnek a lecsepegtetett gombócok. Nagyon óvatosan összerázom az egészet, hogy ne törjem őket össze, és már lehet is tálalni.



Ha tetszett ez a bejegyzés és megosztod, köszönöm.

Nézd meg további receptjeimet, biztosan találsz még a fogad alá valót közöttük!

Gyorsan értesülhetsz a blog bejegyzéseimről, tippekről és újdonságokról a Degeszpocak Facebook oldalán amit itt találsz, vagy kérdezz-csevegj velünk a Facebook csoportunkban is, amit itt érsz el.  Gyere és csatlakozz hozzánk egy kattintással!

Instagram: https://www.instagram.com/degeszpocak/



error: A tartalom védett!!