Szerző: Molnár-Keresztényi Brigitta

1

Adag: 4 főre

Elkészítési idő: 30 percen belül

Nehézségi fok: egyszerű

Kategóriák: Édes vétkek, Receptek, Tojásos ételek, Villámkaják,

Az én egyik személyes kedvencem, amíg a kislányommal voltam terhes, ipari mennyiségekben készítettem – és fogyasztottam is, természetesen 🙂
Azt hiszem, erre az édességre is igaz az, hogy ahány ház, annyi szokás, én a saját verziómat így készítem.


Hozzávalók

– 25 dkg túró
– 2 tojás
– 2,5 dkg vaj
– 6 dkg búzadara
– egy csipet só
– egy evőkanál vaníliás cukor
– egy marék mazsola
– egy citrom


Elkészítés

Pofonegyszerű az elkészítése, nem igényel különösebb konyhai rutint, az is könnyedén sikert ér el vele, aki egyébként csak átutazó vendég a konyhában (mondjuk a végén annál több a mosogatnivaló, de valamit valamiért 🙂 ).
Szóval: a mazsolát langyos vízbe leáztatom, és félreteszem. Amíg a mazsola puhul, a túrót villával összetöröm, elkeverem benne a 2 egész tojást, majd a langyos vajat, a sót és a vaníliás cukrot is.

Lereszelem egy citrom héját, és a fél citrom levével együtt ez is mehet a masszába.

A végén belekeverem a búzadarát is – ha kerül a masszába citrom, akkor 10 dkg-t, ha csak a citromhéjjal ízesítjük, akkor 6 dkg elég. Nem szabad túl hígnak lennie, mert akkor szétesik a főzésnél, de keménynek sem, mert akkor nem finom. Végül belekeverem a lecsepegtetett mazsolát is, és az egész masszát pihentetem 20-25 percig.

Közben elkészítem a prézlit: 15 dkg zsemlemorzsát kevés olajon aranybarnára pirítok lassú tűzön.

Majd amikor már majdnem olyan a színe, amilyet szeretnék, egy fél deci vízzel felöntöm, hogy puhuljon a morzsa. Szétnyomkodom a fakanállal, hogy ne legyen csomós, kicsit pirítom még, hogy elpárologja a felesleges nedvességet, és kiteszem hűlni egy jénaiba.

Egy edényben vizet forralok, megsózom (mintha tésztát főznék), és a túrós masszát egy evőkanál segítségével beleszaggatom. Nem kell túl sokat egyszerre, hadd legyen helyük. Megvárom, míg mindegyik gombóc (vagy hurka, ha ezt a formát jobban szeretjük 🙂 ) feljön a víz tetejére (ha leragadna, óvatosan kicsit besegítek neki), és még 2 percig főzöm gyöngyöző vízben.

Egy szűrőbe szedem, hogy lecsöpögjön, és félreteszem, míg megfő a többi gombóc is.
A zsemlemorzsába közben vaníliás cukrot keverek, és ebbe a prézlibe jönnek a lecsepegtetett gombócok. Nagyon óvatosan összerázom az egészet, hogy ne törjem őket össze, és már lehet is tálalni.

Összegzés
recipe image
Recept név
Túrógombóc
Szerző
Dátum
Előkészítési idő
Főzési idő
Teljes elkészítési idő
Ha tetszett ez a bejegyzés és megosztod, köszönöm!
Nézd meg a receptajánlót, biztosan találsz még a fogad alá valót közöttük!
További tippeket, újdonságokat a Degeszpocak Facebook oldalán találsz, csatlakozz hozzánk ide kattintva, vagy kérdezz-csevegj velünk a Facebook csoportunkban is, amit itt érsz el.
Instagram: https://www.instagram.com/degeszpocak/