Szerző: Molnár-Keresztényi Brigitta
Adag: 4 főre
Elkészítési idő: 30 percen belül
Nehézségi fok: egyszerű
Az én egyik személyes kedvencem, amíg a kislányommal voltam terhes, ipari mennyiségekben készítettem – és fogyasztottam is, természetesen 🙂
Azt hiszem, erre az édességre is igaz az, hogy ahány ház, annyi szokás, én a saját verziómat így készítem.
Hozzávalók
- 25 dkg túró
- 2 tojás
- 2,5 dkg vaj
- 6 dkg búzadara
- egy csipet só
- egy evőkanál vaníliás cukor
- egy marék mazsola
- egy citrom
Elkészítés
Pofonegyszerű az elkészítése, nem igényel különösebb konyhai rutint, az is könnyedén sikert ér el vele, aki egyébként csak átutazó vendég a konyhában (mondjuk a végén annál több a mosogatnivaló, de valamit valamiért 🙂 ).
Szóval: a mazsolát langyos vízbe leáztatom, és félreteszem. Amíg a mazsola puhul, a túrót villával összetöröm, elkeverem benne a 2 egész tojást, majd a langyos vajat, a sót és a vaníliás cukrot is.
Lereszelem egy citrom héját, és a fél citrom levével együtt ez is mehet a masszába.
A végén belekeverem a búzadarát is – ha kerül a masszába citrom, akkor 10 dkg-t, ha csak a citromhéjjal ízesítjük, akkor 6 dkg elég. Nem szabad túl hígnak lennie, mert akkor szétesik a főzésnél, de keménynek sem, mert akkor nem finom. Végül belekeverem a lecsepegtetett mazsolát is, és az egész masszát pihentetem 20-25 percig.
Közben elkészítem a prézlit: 15 dkg zsemlemorzsát kevés olajon aranybarnára pirítok lassú tűzön.
Majd amikor már majdnem olyan a színe, amilyet szeretnék, egy fél deci vízzel felöntöm, hogy puhuljon a morzsa. Szétnyomkodom a fakanállal, hogy ne legyen csomós, kicsit pirítom még, hogy elpárologja a felesleges nedvességet, és kiteszem hűlni egy jénaiba.
Egy edényben vizet forralok, megsózom (mintha tésztát főznék), és a túrós masszát egy evőkanál segítségével beleszaggatom. Nem kell túl sokat egyszerre, hadd legyen helyük. Megvárom, míg mindegyik gombóc (vagy hurka, ha ezt a formát jobban szeretjük 🙂 ) feljön a víz tetejére (ha leragadna, óvatosan kicsit besegítek neki), és még 2 percig főzöm gyöngyöző vízben.
Egy szűrőbe szedem, hogy lecsöpögjön, és félreteszem, míg megfő a többi gombóc is.
A zsemlemorzsába közben vaníliás cukrot keverek, és ebbe a prézlibe jönnek a lecsepegtetett gombócok. Nagyon óvatosan összerázom az egészet, hogy ne törjem őket össze, és már lehet is tálalni.