Szerző: Molnár-Keresztényi Brigitta

 

Adag: 4 főre

Elkészítési idő: 30 percen belül

Nehézségi fok: egyszerű

Kategóriák: Főzelékek, Receptek,

Kicsit babonás család vagyunk, ami ellen igyekszem tenni, de vannak olyan dolgok, amiket szívesen őrzök meg, babona-jellege ellenére. Egyik ilyen az a szokás, hogy újév napján lencsét eszünk, hogy jóóóó sok pénzünk legyen az újévben. Érdekes, hogy ezen kívül nem is eszünk lencsét egész évben, pedig igazán lehetne….


Hozzávalók

– 25 dkg lencse
– 2 szelet szalonna, ha van, akkor külön bőr is
– egy közepes fej (10-12 dkg) vöröshagyma 
– 3-4 gerezd fokhagyma
– 2 kisebb babérlevél
– só, bors, törött paprika
– 2 evőkanál zsír (vagy fél dl olaj)
– 3-4 evőkanál liszt
– 1 evőkanál 10%-os ecet

Elkészítés

Főzés előtti este beáztatom a lencsét. Jó sok vízzel öntöm le, hogy egészen biztosan ellepje. Másnap leöntöm róla a vizet, és alaposan átmosom. 

A szalonna szeltekkel és a bőrrel együtt felteszem főni annyi vízzel, ami bőven ellepi. A szalonna és a bőr finom füstölt ízt ad az ételnek. Ízesítem sóval (óvatosan, a szalonna is sós), borssal, babérlevéllel. Mivel legalább egy éjszakát állt vízben, nem kell sokat szöszölni a főzéssel, nagyjából megpuhul a lencse, mire a rántást elkészítjük.

Ehhez a vöröshagymát és a fokhagymát is apró kockára vágom. 

A zsírt felolvasztom, és puhára párolom benne a vöröshagymát. 

Ezután rászórom a lisztet, és rózsaszínre pirítom. 

A végén pár pillanatra beleteszem a fokhagymát is. Félrehúzom, és rászórom a pirospaprikát (ekkor már nem főzöm, különben a paprika keserű lesz). 

Ha a lencse megpuhult, beleöntöm a rántást (berántom), elkeverem.

Miután elzárom, ízesítem az ecettel. 

Tálalom kaszinótojással, fasírttal. 

Ha tetszett ez a bejegyzés és megosztod, köszönöm!
Nézd meg a receptajánlót, biztosan találsz még a fogad alá valót közöttük!
További tippeket, újdonságokat a Degeszpocak Facebook oldalán találsz, csatlakozz hozzánk ide kattintva, vagy kérdezz-csevegj velünk a Facebook csoportunkban is, amit itt érsz el.
Instagram: https://www.instagram.com/degeszpocak/