Szerző: Molnár-Keresztényi Brigitta

 

Adag: kb. 50 dkg-os kenyér

Elkészítési idő: csak ha nagyon ráérsz

Nehézségi fok: gyakorlatot igényel

Kategóriák: Kelt tészta, Kenyérfélék, Receptek, Tejmentes, Tojásmentes,

Senkit ne tévesszen meg a cím, tényleg tejmentes, ugyanis növényi margarint tettem a tésztájába, hogy finom kicsit kalácsszerű legyen a tésztája. Nagyon finom lett, egyaránt kiváló szendvicsalapnak és nutellás vagy lekváros kenyérhez is 🙂


Hozzávalók

30 dkg finomliszt
10 g só
2 dkg élesztő
1 késhegynyi aszkorbinsav (elhagyható)
2 evőkanál olaj
5 dkg langyos Vénusz laktózmentes margarin vagy kacsazsír
180 ml langyos víz


Elkészítés

Az összes hozzávalót belemérem a dagasztótálba, és lágy, de nem túl puha, az edény falától könnyen elváló tésztát dagasztok. Lisztes kézzel bucit formázok belőle, meghintem a tetejét is kevés liszttel, és félreteszem pihenni.

Meleg helyen kb. 40 perc alatt duplájára kel. 

Ekkor lisztezett felületre borítom, és megformázom. Én most kimondottan szögletes kenyeret terveztem, hogy szép formás szendvicseket lehessen készíteni belőle, ezért egy sütőpapírral bélelt püspökkenyér formába egyengetem, és alaposan meg ia nyomkodtam, hogy szépen elterüljön a formában. 

 

 Egy nagyobb tepsit rátettem a tetejére, hogy még inkább segítsek megtartani a formáját. Újabb 40 percet pihent így, közben előmelegítettem a sütőt 230 fokra. A fedőtepsivel együtt tettem be sülni, amit csak 15 perc után vettem le. Ekkor 210 fokra levettem a hőfokot, így sült 20 percig. Ezután a sütőpapírral együtt kivettem, és a rácsra téve sütöttem még 15 percig, hogy szép színe és kicsit ropogósabb héja legyen.
Mivel nem gőzös sütőben sült, ezért nem is lett olyan szép cserepes, de egyáltalán nem bánom, az íze mindenért kárpótol 🙂