Szerző: Molnár-Keresztényi Brigitta

 

Adag: 8 nagy darab

Elkészítési idő: csak ha nagyon ráérsz

Nehézségi fok: gyakorlatot igényel

Kategóriák: Édes vétkek, Kelt tészta, Receptek, Tojásos ételek,

Ez a recept már napok óta piszkálja a fantáziámat. Mindig is szerettem a brióst, de valahogy soha nem érdekelt, hogy magam süssem. Amíg meg nem láttam Limara oldalán a nyálcsorgattató képeket, és a pofon egyszerűnek tűnő receptet. És most, hogy végre itt a várva várt lehűlés (és úgyis megy a sütő a zsúrkenyér miatt), semmi okom nem volt, hogy ne próbáljam ki :o)

Hozzávalók


– 60 dkg finomliszt (+2-3 evőkanálnyi)
– 1 teáskanál só
– 2+3 púpos evőkanál vaníliáscukor
– 1 tojás
– 1 tojás sárgája
– 3 evőkanál olaj
– kb. 3 dl langyos tej
– 3 dkg élesztő
– 15 dkg teavaj

Elkészítés

Meglangyítom a tejet, és kb 1 dl-ben elkeverem a 2 kanál vaníliáscukrot, belemorzsolom az élesztőt, és még 2 evőkanál lisztet. Az egészet összekeverem egy kanállal, megszórom a tetejét liszttel, és félreteszem, hadd dolgozzon az élesztő – eddig szó szerint Marcsi receptje. 

Csakhogy nála a következő állapotig kb. 20 percnek kellett volna eltelnie, nálam már bő 8 perc után így nézett ki:

Így nem is vártam tovább, a dagasztótálba már belemértem a többi hozzávalót, belelöttyintettem az élesztős tejet is, és 20 perc alatt lágy, de nem ragadós tésztát gyúrattam a géppel (nekem túl lágynak tűnt, ezért még 2-3 evőkanálnyi lisztet adtam hozzá). 

Bő 30 perc alatt duplájára kelt a tészta. 

Ekkor – szintén szakítva a recepttel – 8 darabra vágtam a tésztát, és egyenként ovális alakúra nyújtottam. 

Mindet megkentem olvasztott vajjal, és olyan szorosan tekertem fel, ahogy csak bírtam. 

A 8 hurkát kb 30-40 cm-esre sodortam, és feltekertem őket, mint a csigát. A végét kicsi ellapítottam, és az egész csiga alá dugtam – így szépen kiemeli a briós közepét. Sütőpapíros tepsire tettem őket, és újabb 30-35 percig pihentek, konyharuhával lefedve. 

Ekkor már látszott, hogy össze fognak nőni, de ki bánja ezt? :o)

Előmelegítettem a sütőt 180 fokra, megkentem a briósokat olvasztott vajjal, megszórtam nagyszemű vaníliáscukorral, és már mentek is a sütőbe. 

Itt aztán még keltek egy kicsit, hogy teljesen kitöltsék a tepsit 😀
Amikor 20 perc után kivettem a sütőből, megkentem cukros tejjel a tetejüket, és hagytam őket kicsit hűlni. 

Túl sokáig nem, mert az egész lakást belengte a finom, friss, édes briós illat, és alig győztük kivárni, hogy végre megkóstolhassuk a foszlós finomságot :o)