Szerző: Molnár-Keresztényi Brigitta

 

Adag: 4 főre

Elkészítési idő: 30 percen belül

Nehézségi fok: egyszerű

Kategóriák: Előétel, Leveles tészta, Receptek, Sós finomság, Tejmentes, Tésztafélék, Tojásmentes, Villámkaják,

Igazán hálás dolog, ha a mélyhűtőben lapul mindig egy-egy zacskó fagyasztott leveles tészta. Az én esetemben ez a klasszikus, 3 db-os, 20*10 cm-es lapokból álló verzió volt. És hogy miért hálás? Mert alig van vele munka, ezerféle felhasználása lehetséges, pillanatok alatt elkészíthető és nem utolsó sorban finom étel. Akkor leghasznosabb, ha váratlanul érkeznek vendégek, és szeretnénk gyorsan valami könnyűvel, de látványos és finom vendégváróval kirukkolni :o)


Hozzávalók

– 3 darab kiolvasztott fagyasztott leveles tészta
– ízlés szerint: parmezán, trappista sajt, felvágott, paprika, hagyma
– szezámmag
– egy tojás a kenéshez

Elkészítés

1. verzió: szezámmagos sajtos
A kiolvadt leveles tésztát kinyújtom olyan vékonyra, amennyire tudom (kb háromszorosa lesz az eredeti méretének). 

Megkenem egy felvert tojással

Megszórom reszelt parmezánnal és szezámmaggal, kevés sóval. 

Derelyeszaggatóval kb falatnyira vágom, és egy sütőpapírral bélelt tepsire teszem. 

220 fokra előmelegített sütőben 6 perc alatt aranybarnára sütöm. Pár perc pihentetés után már fogyasztható is – akár vendégváró falatkának, akár sör/borkorcsolyának is kiváló.


2. verzió: szalámis-sajtos töltött
Szintén kinyújtom és tojással megkenem a tésztát. 

Ízlés (és hűtőtartalom szerint :o) ) halmozok rá felvágottat (nálunk ez most spárgás sonka)

Szórok rá vékonyra vágott hagyma- és paprikaszeleteket, és jó alaposan megszórom reszelt trappistával. 

Óvatosan feltekerem

Kívülről is megkenem tojással, megszórom reszelt sajttal és egy kevés sóval és frissen őrölt borssal ízesítem. 

200 fokra előmelegített sütőben 10 percig sütöm, majd 230 fokon újabb 8-10 percig, amíg aranybarna lesz. Kis pihentetés után rézsútosan felszeletelem, és tálalom.

3. verzió: virslivel töltött
Az eleje azonos az előzővel: leveles tésztát kinyújtom, tojással megkenem. Két nyers virslit a hosszabb oldalára a szélére fektetek

Alaposan megszórom reszelt trappistával, majd feltekerem. 

Kívülről is kap pár kenés tojást és reszelt sajtot, és ugyanúgy sütöm, ahogy az előző verziót.

Kb a virsli harmadányi darabokra vágom a tekercseket, és sütőpapírral bélelt tepsire helyezem 

Sütés után pihentetem kicsit, majd lehet is tálalni :o)