Szerző: Molnár-Keresztényi Brigitta

 

Adag: 6 főre

Elkészítési idő: 30 percen belül

Nehézségi fok: egyszerű

Kategóriák: Édes vétkek, Receptek, Tejmentes, Villámkaják,

Van az úgy, hogy váratlanul érkeznek vendégek. Vagy hogy az ember a füle botját sem kívánja megmozdítani, de valamit úgy nyammogna… vagy hogy a melegben a hosszantartó sütögetés veszi el a kedvét a finomságok elkészítésétől. 
Na többek között ezekben a helyzetekben jöhet jól egy mindössze 30 perc alatt elkészíthető gyors és egyszerű, de annál nagyszerűbb finomság :o)

Hozzávalók


– 25 dkg méz (én vegyes virágmézet használtam)
– 1 egész tojás és 1 sárgája
– 25 dkg liszt
– 1 kávéskanál szódabikarbóna
– kevés fahéj, szegfűszeg, gyömbér és/vagy szerecsendió (esetleg mézeskalács fűszerkeverék)
– a tetejére durvára tört mandula vagy mogyoró (esetleg dió)

Elkészítés

Azzal kezdem, hogy a sütőt előmelegítem, mert mire ez megvan, a süti már össze is állt, és mehet a sütőbe.
Hatalmas előnye a sütinek, hogy mosogatni sem kell sokat utána: egyetlen tálban összekeverhető hozzá minden :o)
Szóval a mézbe beleütöm az egész tojást és egynek a sárgáját, és alaposan elkeverem. 

Csak ezután teszem a tűzre, és kis lángon melegítem. Hozzáadom a fűszereket, és elzárom. 

Míg egy picit hűl, kivajazok és kilisztezek egy hőálló edényt (az enyém 16*28 cm-es). 

A mézes masszához hozzákeverem a lisztet és szódabikarbónát. 

Jó sűrű tésztát kapok. 

Beleegyengetem a jénaiba. Nem kell túlságosan egyenletesre, sülés közben kisimulnak a ráncai 😉 (ahogy az enyémek, miközben falatozom a végeredményt :D)

Végül megszórom a mandulával.

Ezekután már mehet is a sütőbe 25 percre (tűpróba). Ugye milyen egyszerű? :o)

Lehet variálni aszalt gyümölcsökkel, csokidarabokkal is, csak a fantázia szab határt a lehetőségeknek!
A receptért köszönet Hajninak, a mókuslekvárról :o)