Szerző: Molnár-Keresztényi Brigitta
Adag: 3 főre
Elkészítési idő: 30 percen belül
Nehézségi fok: egyszerű
Az előző, zöldfűszeres csirkecsíkokhoz hasonlóan ehhez sem kell hosszas előkészület, és pillanatok alatt az asztalon van egy finom, mégsem mindennapi fogás.
Hozzávalók (3 személyre)
- 40 dkg sertés szűz
- zöldfűszerek (oregánó, bazsalikom, majoranna, petrezselyemzöld)
- só, bors
- 3 evőkanál liszt
- kevés olaj (vagy vaj) a sütéshez
- mustár
A rizshez
- egy bögre (kb. 3 dl) rizs („A”)
- 2 marék mirelit zöldségkeverék
- két bögre víz
- vegeta, bors
Elkészítés
A rizzsel érdemes kezdeni, mert ahhoz több idő kell, mint a húshoz. A rizst kevés olajon megpirítom, majd felöntöm a kétszeres mennyiségű vízzel. Hozzáadom a mirelit zöldségkeveréket, ízesítem vegetával és borssal, és néha megkevergetve addig főzöm, míg elfővi a levét. Ekkor lefedem, és hagyom, hogy kicsit még puhuljon.
Eközben a szüzet – ha kell – megtisztítom a hártyától, ujjnyi vastag szeletekre vágom, sózom, borsozom.
A lisztben elkeverem a zöldfűszereket, kevés sót és borsot ebbe is teszek. Az olajat (vagy vajat) felhevítem.
A lisztes keverékben megforgatott hússzeleteket (ezt közvetlenül sütés előtt teszem), majd mindkét oldalukon kb. 3-3 perc alatt megsütöm őket.
Tányérba szedem, és még melegen kevés mustárral megkenem őket. A zöldséges rizzsel tálalom.
TIPP:
Az edényt, amiben a hús sült, semmiképpen ne tegyük azonnal a mosogatóba, pár falat finom kenyérrel érdemes kitunkolni, ezt a finomságot kár a lefolyón leengedni 🙂