Szerző: Molnár-Keresztényi Brigitta

 

Adag: 4 főre

Elkészítési idő: 1.5 órán belül

Nehézségi fok: egyszerű

Kategóriák: Főzelékek, Húsétel, Köret, Receptek, Tejmentes, Tojásmentes, Villámkaják,

Azt hiszem, nem árulok el nagy titkot és meglepetést sem okozok vele, ha elmondom: szeretem az egyszerűen elkészíthető ételeket. Különösen, ha pár perces előkészület után szépen teszik a dolgukat, majd a végén egy egyszerű, de nagyszerű étel kerül az asztalra. Ilyen ez a csirkecomb is.

Hozzávalók


– 4 csirkecomb (alsó és felső együtt)
– egy fej fokhagyma
– vegeta, bors, zsálya (most éppen fagyasztottat használtam), bazsalikom
– egy dl sör
– 3 dkg vaj (esetleg zsír vagy olaj), 3 dkg húsos szalonna, fél fej vöröshagyma, egy evőkanál liszt

A főzelékhez

– 25 dkg sárgaborsó
– vegeta
– bors
– egy babérlevél
– késhegynyi őrölt komény
– fél fej vöröshagyma
– egy púpos evőkanál zsír
– egy púpos evőkanál liszt
– félkávéskanál 10%-os ecet

Elkészítés

A sárgaborsót még reggel (jobb esetben, ha nem felejtem el, még előző este) bő vízbe leáztatom. 
A csirkecombokat megtisztítom. 

Vegetával alaposan megszórom, frissen őrölt borssal meghintem, a fagyasztott zsályát rá és mellé morzsolom. Egy fej fokhagymát megpucolok, a gerezdeket a combok köré szórom. Meglocsolom egy deciliter sörrel, majd alufóliával lefedem a tepsit, és 200 fokra előmelegített sütőbe teszem 40 percre (nem volt sok macera, igaz? :o) )

A sárgaborsót lemosom, és felteszem főni annyi vízbe, amennyi ellepi. Ízesítem vegetával, borssal, egy babérlevéllel, kevés őrölt köménnyel. 

Fedő alatt, kis lángon főzöm. Amikor már puha, lekészítem a rántást: a zsíron megfuttatom az apróra vágott vöröshagymát, majd hozzáadom a lisztet, és kis lángon megpirítom. 

Amikor már szép rózsaszín, folyamatos keverés közben hozzáöntöm a sárgaborsóhoz. 

Elkeverem, és a legvégén adom hozzá az ecetet.

Közben megnézem a husit is. 

Leveszem a fóliát, és anélkül is sütöm még 20-25 percig, hogy szép színt kapjon. 

Ekkor a combokat a fokhagymával együtt tálba szedem. A szaftot ki ne öntsük, finom mártás készíthető belőle: a gáztűzhely egyik rózsájára teszem (vigyázva, hogy forró a tepsi!), hozzáadok egy fél fej vöröshagymát karikára vágva, vékony csíkokra vágott szalonnát.

Folyamatosan kevergetem, hogy ne égjen le. Mikor a szalonna és a hagyma már puha, hozzáadom a vajat vagy egy kevés zsírt/olajat, majd rászórom a lisztet, összekeverem, hogy sűrű mártást kapjak. 

A combokat ezzel a mártással locsolom meg tálaláskor. Jó étvágyat!

Ha tetszett ez a bejegyzés és megosztod, köszönöm!
Nézd meg a receptajánlót, biztosan találsz még a fogad alá valót közöttük!
További tippeket, újdonságokat a Degeszpocak Facebook oldalán találsz, csatlakozz hozzánk ide kattintva, vagy kérdezz-csevegj velünk a Facebook csoportunkban is, amit itt érsz el.
Instagram: https://www.instagram.com/degeszpocak/