Szerző: Molnár-Keresztényi Brigitta

2

Adag: 8 db zsemle

Elkészítési idő: csak ha nagyon ráérsz

Nehézségi fok: egyszerű

Kategóriák: Kelt tészta, Kenyérfélék, Receptek, Tejmentes, Tojásmentes, Zsemle, kifli,

A zsemle elkészítése nem sokban különbözik a kenyérétől, csak a formázásában. És ez sem egy nagy ördöngősség: kis gombócokat formázunk, és már süthetjük is 🙂
Ma egy igazán különleges formát mutatok, ami nagyon szemrevalóvá teszi a reggelire (vagy vacsorára szánt) zsemlénket.


Hozzávalók

50 dkg finomliszt
3 dl langyos víz
2,2 dkg élesztő
2 evőkanál burgonyapehely
1 csipet aszkorbinsav
2 evőkanál olaj
12 g só
1 kávéskanál cukor
ízlés szerint szezámmag, lenmag (vagy bármilyen más mag)


Elkészítés

Az élesztőt nem futtatom fel, hanem egyszerűen csak a többi hozzávalóhoz morzsolom a dagasztótálba. 15-20 percig  dagasztom, majd langyos helyen a duplájára kelesztem a tésztát. Ezután óvatosan lisztezett felületre borítom, hogy a buborékokat ne nyomkodjom ki belőle.

Kicsit meghengergetem, és 8 egyforma darabra vágom a tésztát.

Az igy kapott darabokból gombócokat formázok.

Egy kapcsos tortaformát sütőpapírral bélelek ki (az aljára teszem a papírt, és úgy csatolom rá az oldalát. A felesleges részeket levágom róla és kesz is), és szépen elegyengetem benne a gombócokat.


Újabb 40 percet pihennek, közben a sütőt előmelegítem 240 fokra. A sütő aljába beleteszek egy hőállo edényt, amibe 2 dl vizet öntök, hogy jó párás helyen sülhessenek a zsemlék.
Sütés előtt alaposan megspriccelem vízzel a zsemléket, és ízlés szerint megszórom őket szezámmaggal, lenmaggal, vagy éppen üresen hagyom őket.

15 percig sütöm 240 fokon, gőzben, majd újabb 15-20 percig 210 fokon, ekkor már gőz nélkül.

Amikor szép barnák, rácsra teszem őket, de a forma szélét és alját csak 10 perc múlva veszem le (előtte egy késsel körbevágom, ha véletlen odaragadt a széléhez, nehogy elszakítsam őket).

Kihűlve remek szendvics készíthető belőlük 🙂