Szerző: Molnár-Keresztényi Brigitta
Adag: 3 db egy személyre
Elkészítési idő: 30 percen belül
Nehézségi fok: egyszerű
Tegnap éjjel volt az Oscar-gála, gondoltam, feldobom a közvetítést egy látványos és egyszerű parti falattal, hogy a tv képernyő innenső oldalán is biztosítva legyen a hangulat
Az Oscar díjátadót (Lady Gaga és Bradely Cooper előadásában a Shallow megvan? ) követő gálán a meghívott 1500 vendégnek immár 25. alkalommal főz Wolfgang Puck sztárséf (a menüt megtalálod a hellomagazine oldalán). Puck osztrák származású séf (nem véletlen, hogy az egyik étel a karintiai zsemlegombóc volt a menüsorban, amit a séf az édesanyja receptje alapján készít), aki az amerikai fúziós főzés alapjait teremtette meg. Több éttermet is nyitott Amerikában, melyeken keresztül gyermekkori kedvenceit is megismertette a nagyközönséggel, mint például a bécsi szelet és a császármorzsa. Azt nem tudom, hogy a tojást és a bacont ham and eggs formájában szereti-e, de ezzel a tortaszerű megjelenéssel ez az étel is simán elférne a sztároknak felszolgált minihamburger (!), pizza és csirkés pite mellett
Baconben sült tojás sajttal muffinformában – ezt a hangzatos nevet kapta a keresztségben ez az étel, mégis sokkal inkább illik rá a „muffinforma-gyilkos sült tojás baconben” elnevezés. Hogy miért? Mert úgy beleégett a teflonformámba az időben ki nem vett bacon, hogy egy egész napos áztatás után sem sikerült megmentenem Az egyetlen ok, amiért mégis megosztom veletek, az az, hogy percek alatt elkészíthető ez az egyszerű és szemnek is igazán kellemes fogás, ami frissen laktató reggeli vagy vacsora, kihűlve pedig klassz parti falat (nem csepeg, nem morzsálódik, egy kézzel meg lehet enni, könnyen harapható), de akár elcsomagolható tízórai vagy uzsonna is lehet belőle. Szóval belátva tévedésem, megbocsátok neki, amiért kinyírta a muffinformámat…
Hozzávalók
- 6 szelet bacon
- 3 egész tojás
- 3 dkg reszelt sajt
Elkészítés
Fogom a muffinformát (ezentúl valószínűleg szilikont, de azt még be kell szereznem…), és kibélelem a bacon szeletekkel. Minden mélyedésbe 2 szelet bacon kerül. A szeleteket akkorára vágom, hogy a formába téve kicsit túlnyúljon a mélyedésen, és egymásra merőlegesen teszem őket. Ezután egy egész tojást ütök bele, megszórom reszelt sajttal, és 200 fokra előmelegített sütőbe tolom.
Én a kemény tojást szeretem, ezért légkeveréssel sütöm 13-14 percig (ha lágyan szeretném, 2-3 perccel kevesebb ideig sütném). Érdemes figyelni a tojás méretére, mert sülés közben szépen megemelkedik, ha kicsi a forma vagy nagy a tojás, kifolyhat a peremre és klasszul odaéghet.
Még melegen egy éles késsel óvatosan körbevágom, hogy elváljon a forma oldalától. Pár percig hagyom hűlni, majd tálalom.
TIPPEK:
- a tojásra szórható apróra vágott hagyma, snidling, ízesíthető zöldfűszerekkel, csak a képzelet szab határt a lehetőségeknek 🙂
- a tojás villával össze is keverhető a muffinforma töltése előtt, bár akkor nehezebb adagolni
- hogy elkerüljem a muffinforma folyamatos cseréjét, legközelebb egy akkora kenyérszeletet fogok a formába tenni a bacon alá, mint maga a mélyedés alja, így nem ég bele formába
- édes muffinreceptjeim közül is válogass bátran: van csokis, meggyes-karobos, almás, karácsonyi, kávés és még gluténmentes is (és mind tejmentes 🙂 )