Szerző: Molnár-Keresztényi Brigitta
Adag: 2 őzgerincformányi
Elkészítési idő: 1.5 órán belül
Nehézségi fok: egyszerű
Nem tudom, hogy csináljuk, de nálunk mindig van legalább 1-2 barnára „érett” banán. Csakhogy ezt nálunk senki nem szereti (a gyerekek a még harsogó zöld banánt szeretik, én inkább az érett sárgát, de a barnára plöttyedt verzió nálunk nem csúszik). Kidobni viszont nagyon nem szeretem, ezért értékmentésképp ez a banánkenyér sül belőle. Egyszerű, finom, nem is túl macerás – mi kell még? 🙂
Hozzávalók
- 17 dkg margarin
- 10 dkg cukor (fele lehet vaníliás cukor is)
- 10 dkg durvára tört dió (vagy dió és mogyoró vegyesben)
- 2 egész tojás
- 1 csipet só
- 17 dkg liszt
- 1 sütőpor
- 30 dkg érett banán
- 5 dkg étcsoki
- 2-3 evőkanál aszalt gyümölcs
Elkészítés
A margarint a cukorral és a sóval habosra keverem (legjobb barátom a robotgép, egyetlen habverővel remekül előállítható az egész tészta). Ezután hozzáadom az egész tojásokat, és ismét pár percig hagyom dolgozni a gépet a legnagyobb fokozaton. Végül kanalanként mehet bele a sütőporral elkevert liszt és a durvára tört dió (vagy mogyoró. Esetleg mandula. Vagy ezek kombinációja). Én úgy szoktam, hogy egy zacskóba mérem a diót, konyharuhába teszem, és húsklopfolóval adok neki. Így nem hullik szanaszét a dió, és nem kell extra takarítást beiktatni, amíg sül a süti 🙂 (ez sem utolsó szempont, igaz?)
Szóval mindezeket ismét alaposan összedolgozom, majd hozzáadom az aszalványokat és az apró kockára vágott étcsokit. Újabb keverés. Végül a puha banánt falatnyi darabokra beletépkedem, és ezzel is jól eldolgozom.
Sütőpapíros őzgerincformába öntöm (én most egy 30*10 cm-es őzgerinc és egy ugyanekkora püspökkenyér formát töltöttem meg ezzel az adaggal), és 170 fokra előmelegített sütőbe tolom. 45 percnél tűpróbával ellenőrzöm. Ha szükséges, még 5-10 percre visszatolom, majd a formában hagyom langyosra hűlni. Csak ekkor borítom tányérra vagy deszkára, és húzom le óvatosan a papírt.
Reggelire, uzsonnástáskába vagy vendégvárónak is nagyon finom süti.
Ha még ezután is maradt banánod, próbáld ki ezeket a zabpelyhes banános falatokat 🙂
Tipp
Az aszalványok közül bármit felhasználhatunk: mazsola, cseresznye, meggy, barack, áfonya is remekül együttműködik a banánnal