Szerző: Molnár-Keresztényi Brigitta
Adag: kb 70 dkg-os kenyér
Elkészítési idő: csak ha nagyon ráérsz
Nehézségi fok: gyakorlatot igényel
Ez a recept is Limara pékségéből származik. Mivel férjem leginkább a fehér kenyeret szereti, nyilvánvaló volt, hogy kell találnom egy olyan receptet, ami az ő ízlésének is megfelel (és se nem kovászos, se nem sokmagvas, se nem nem soklisztes tömör…), és úgy látszik, ez a kenyér tökéletesen megfelel ezeknek a kritériumoknak.
Hozzávalók
- 50 dkg finomliszt (BL55)
- 1,5 teáskanál só
- 1 evőkanál cukor
- 2 evőkanál burgonyapehely
- 2 dkg vaj
- 3 dl tej
- 2 dkg élesztő
Elkészítés
A hozzávalókat a dagasztótálba mérem, és jó 20 percig dolgozik rajta a gép. A végén egy ruganyos, könnyen formázható tésztát kapok.
Lisztezett tálba teszem, konyharuhával lefedem, és hagyom egy órát kelni.
Ezután formázom, sütőpapírral bélelt jénaiba teszem, és újabb egy órát pihen konyharuhával lefedve.
Ezután megcsinálom pengével a bevágásokat, és a sütőt előmelegítem 230 fokra. Mielőtt a sütőbe tolom a kenyeret, a tetejét és a jénai tetejének a belsejét is alaposan megspirccelem vízzel.
15 percig sül 230 fokon, utána visszaveszem 200 fokra, és még 25 percig sül fedő alatt. Kiveszem, rácsra teszem, azonnal megspriccelem újra vízzel, és hallgatom, ahogy szépen cserepesedik 🙂