Barion Pixel

Citromkrémes mascarponés diótorta

Szerző:

Édes vétkek, Összes recept, Torták

Adag: 8 szeletes zsúrtorta

Elkészítési idő: 1.5 órán belül

Nehézségi fok: egyszerű

Szülinapomra gondoltam: meglephetném magam egy olyan tortával, amit nagyon szeretek. Nálam a citrom bármilyen formában nyerő, így erre esett a választásom. És hogy kicsit keverjem az ízeket, a torta alapja egy diós piskóta lett. Minden álszerénység nélkül mondhatom: nagyon finom lett, ezért most megosztom veletek is 🙂

 

Hozzávalók

A piskótához:

  • 3 egész tojás
  • 1 evőkanál hideg víz
  • 4 csapott evőkanál cukor
  • 4 púpos evőkanál liszt
  • 1/2 zacskó sütőpor
  • 1 csipet só
  • 5 dkg durvára tört dió

A krémhez:

  • 25 dkg mascarpone
  • 8 dkg cukor
  • 2,5 dl habtejszín (cukrozott)
  • 1 nagyobb citrom reszelt héja
  • 1/2 citrom kifacsart leve
  • 1 zacskó Dr Oetker Expressz zselatin fix

Díszítés: ehető dekorgyöngy

 

Elkészítés

Először is a sütőt 190 fokra előmelegítem. Mire ezt a hőfokot eléri, a tészta is elkészül 🙂 A piskótával folytatom. Ehhez az egész tojásokat és az 1 kanál hideg vizet gépi habverővel elkezdtem habbá verni. Belecsippentettem a sót, hozzáadtam a cukrot is, és masszív habot vertem belőle. Közben a diót egy zacskóba mértem, és konyharuhába egyengetem, majd a húsklopfolóval nagyobb darabokra aprítottam (vigyázva, hogy a zacskót ne szakítsam ki). A sütőport, lisztet és a diót ezután már csak egy lapáttal óvatosan kevertem bele, hogy a habot ne törjem össze.

A kapcsos tortaformát alulról kibéleltem sütőpapírral, az oldalát belülről kikentem egy kis margarinnal és beliszteztem, ebbe öntöttem bele a piskótatésztát. Párszor óvatosan a munkapultra ejtettem, hogy a tészta szépen egyenletesen töltse ki a formát

Majd a sütőbe toltam 30 percre. Tűpróbával ellenőriztem, és rácsra tettem hűlni. Éles késsel a piskótát körbevágtam, hogy elváljon a forma szélétől, és 10 percig a formában hagytam hűlni, csak ezután vettem le az oldalát. Teljesen kihűtöttem, közben elkészítettem a krémet.

A tejszínhab és a mascarpone is hideg legyen, ez az egyik titka. A habot a habfixálóval együtt felvertem géppel, majd a mascarponéba reszeltem a citromhéjat (csakis vegyszermentes citromot használj! Ha nem vagy biztos benne, inkább hagyd ki a citromhéjat a sütiből), belefacsartam a levét is, hozzáadtam a cukrot, és szintén géppel felhabosítottam. Ezután a kétféle masszát óvatosan összedolgoztam. A krém felével megkentem az időközben félbevágott piskótát

A másik felével pedig egyenletesen befedtem a tetejét és az oldalát is.

Simára húztam, megszórtam dekorgyönggyel, és ment is a hűtőbe egy éjszakára.

Másnap gyönyörűen szeletelhető, kellemesen savanykás desszertet tálaltam 🙂



Ha tetszett ez a bejegyzés és megosztod, köszönöm.

Nézd meg további receptjeimet, biztosan találsz még a fogad alá valót közöttük!

Gyorsan értesülhetsz a blog bejegyzéseimről, tippekről és újdonságokról a Degeszpocak Facebook oldalán amit itt találsz, vagy kérdezz-csevegj velünk a Facebook csoportunkban is, amit itt érsz el.  Gyere és csatlakozz hozzánk egy kattintással!

Instagram: https://www.instagram.com/degeszpocak/



error: A tartalom védett!!