Szerző: Molnár-Keresztényi Brigitta
Adag: 8 szeletes zsúrtorta
Elkészítési idő: 1.5 órán belül
Nehézségi fok: egyszerű
Szülinapomra gondoltam: meglephetném magam egy olyan tortával, amit nagyon szeretek. Nálam a citrom bármilyen formában nyerő, így erre esett a választásom. És hogy kicsit keverjem az ízeket, a torta alapja egy diós piskóta lett. Minden álszerénység nélkül mondhatom: nagyon finom lett, ezért most megosztom veletek is
Hozzávalók
A piskótához:
- 3 egész tojás
- 1 evőkanál hideg víz
- 4 csapott evőkanál cukor
- 4 púpos evőkanál liszt
- 1/2 zacskó sütőpor
- 1 csipet só
- 5 dkg durvára tört dió
A krémhez:
- 25 dkg mascarpone
- 8 dkg cukor
- 2,5 dl habtejszín (cukrozott)
- 1 nagyobb citrom reszelt héja
- 1/2 citrom kifacsart leve
- 1 zacskó Dr Oetker Expressz zselatin fix
Díszítés: ehető dekorgyöngy
Elkészítés
Először is a sütőt 190 fokra előmelegítem. Mire ezt a hőfokot eléri, a tészta is elkészül 🙂 A piskótával folytatom. Ehhez az egész tojásokat és az 1 kanál hideg vizet gépi habverővel elkezdtem habbá verni. Belecsippentettem a sót, hozzáadtam a cukrot is, és masszív habot vertem belőle. Közben a diót egy zacskóba mértem, és konyharuhába egyengetem, majd a húsklopfolóval nagyobb darabokra aprítottam (vigyázva, hogy a zacskót ne szakítsam ki). A sütőport, lisztet és a diót ezután már csak egy lapáttal óvatosan kevertem bele, hogy a habot ne törjem össze.
A kapcsos tortaformát alulról kibéleltem sütőpapírral, az oldalát belülről kikentem egy kis margarinnal és beliszteztem, ebbe öntöttem bele a piskótatésztát. Párszor óvatosan a munkapultra ejtettem, hogy a tészta szépen egyenletesen töltse ki a formát
Majd a sütőbe toltam 30 percre. Tűpróbával ellenőriztem, és rácsra tettem hűlni. Éles késsel a piskótát körbevágtam, hogy elváljon a forma szélétől, és 10 percig a formában hagytam hűlni, csak ezután vettem le az oldalát. Teljesen kihűtöttem, közben elkészítettem a krémet.
A tejszínhab és a mascarpone is hideg legyen, ez az egyik titka. A habot a habfixálóval együtt felvertem géppel, majd a mascarponéba reszeltem a citromhéjat (csakis vegyszermentes citromot használj! Ha nem vagy biztos benne, inkább hagyd ki a citromhéjat a sütiből), belefacsartam a levét is, hozzáadtam a cukrot, és szintén géppel felhabosítottam. Ezután a kétféle masszát óvatosan összedolgoztam. A krém felével megkentem az időközben félbevágott piskótát
A másik felével pedig egyenletesen befedtem a tetejét és az oldalát is.
Simára húztam, megszórtam dekorgyönggyel, és ment is a hűtőbe egy éjszakára.
Másnap gyönyörűen szeletelhető, kellemesen savanykás desszertet tálaltam 🙂