Szerző: Molnár-Keresztényi Brigitta
Adag: 16 szeletes torta
Elkészítési idő: 30 percen belül
Nehézségi fok: egyszerű
Igazi nyári finomság, de mi valahogy úgy vagyunk összerakva, hogy minden nyárit tudunk télen is szeretni. És mivel nem használunk fehér lisztet, és cukorból is minimálisat, ezért diétázók és cukorbetegek is fogyaszthatják.
Hozzávalók (28 cm-es tortaformához)
- 15 dkg vaj
- 20 dkg teljes kiőrlésű zabkeksz
- 10 dkg mogyoró
- 10 dkg mandula
- 25 dkg zsíros túró
- egy citrom héja és leve
- egy evőkanál cukor (helyettesíthető édesítőszerrel)
- 0,5 liter habtejszín
- 1 zacskó Dr Otker Expressz zselatin fix
Elkészítés
A kekszet kékes darálóval morzsásra darálom.
Hozzáadom a mogyorót és mandulát is, és mégegyszer összedarálom.
Végül hozzáadom a szobahőmérsékletű vajat, és szintén a gépre bízom az elegyítést.
A kapcsos tortaformába öntöm, és kézzel elegyengetem, majd megy a hűtőbe.
A túrót villával összetöröm, belereszelem a(z előtte alaposan megmosott és szárazra törölt) citrom héját, majd belefacsarom a levét is. Ha nagyon szeretjük a savanyút, mehet bele még egy fél citrom leve. Elkeverem a túróval, és hozzáadom a cukrot is.
A habtejszínt robotgéppel elkezdem habosítani. Az a titka, hogy nagyon hideg legyen, a hűtőből csak utolsó pillanatban szabad elővenni, különben nem verődik fel rendesen. Amikor már kezd habosodni, hozzáadom a zselatin fixet, és folytatom a habverést.
Amikor már kezd szilárdulni, beleöntöm a túrós masszát is, még egy utolsót keverek rajta, majd mehet a kekszalapra. Elegyengetem, és mehet vissza a hűtőbe.
Pár óra állás (vagy akár egy egész éjszaka) jót tesz neki.