Szerző: Molnár-Keresztényi Brigitta
Adag: 35*25 cm-es tepsihez
Elkészítési idő: csak ha nagyon ráérsz
Nehézségi fok: gyakorlatot igényel
Időutazásra hívlak benneteket! Ha szeretitek azokat az édességeket, amibe beleharapva újra a nagyinál találjátok magatokat, aki a legfinomabb sütiket készítette, akkor ez az egyik kedvencetek lesz, garantálom
Hozzávalók (35*25 cm-es tepsihez)
A tésztához:
- 50 dkg liszt
- 10 dkg zsír
- 15 dkg cukor
- 1,25 dl tej
- Késhegynyi szódabikarbóna
- 1 tojás
A krémhez:
- 1 liter tej
- 8 púpozott kanál cukor
- 8 evőkanál liszt
- 6 evőkanál cukor
- 2 evőkanál víz
- 1 evőkanál jó erős főzött feketekávé
- 15 dkg vaj
A mázhoz:
- 15 dkg cukor
- 2 púpozott kanál kakaó
- 2-3 evőkanál víz
- 5 dkg vaj
Elkészítés
Réges régen a férjem nagymamája a magyar konyhaművészet érdekében kifejtett munkásságáért „Magyar konyhaművészet” díszérmet és „Arany főzőkanál” melltű kitüntetést kapott – ugye nem kell ecsetelnem, hogy ez elég magasra tette a mércét a férjemnél 🙂 Nagy becsben tartjuk a mama oklevelét, bekeretezve méltó helyet foglal el nálunk. Olvassátok csak, már a megfogalmazása is egy élmény (klikkeljetek a képre a nagyításhoz):
És hát mi lehetne méltóbb megemlékezés a mamáról, mint hogy családi ünnepeken éppen az ő régi, jól bevált sütije kerül az asztalra? Bevallom nektek, évek óta kérlelem a férjem, hogy engedje publikálni ezt a receptet – most megkaptam a zöld lámpát, fogadjátok szeretettel!
Nézzétek, még megvan az eredeti, kézzel írott recept is – mára már teljesen megsárgult a papír, igazi kincs ez, mi is féltve őrizzük (nagyításhoz klikk a képre):
És akkor lássuk a teendőket!
A tészta száraz hozzávalóit egy tálba mérem, eldörzsölöm, egy egész tojással, a zsírral és a tejjel összedolgozom, hogy könnyen nyújtható legyen.
Nem kell megijedni, eleinte nagyon morzsálódik, de aztán szépen összeáll.
6 egyenlő részre osztom (nálunk természetesen minden ilyen sütit dupla adaggal kell sütni, ezért én 12-re osztottam a tésztát):
Alaposan kilisztezett felületen papírvékonyságúra, téglalap alakúra nyújtom. Egy tepsi alját vajjal vagy zsírral megkenem, kevés liszttel megszórom (ezt csak az első lap előtt kell megtenni), azon sütöm 200 fokos sütőben 6 percig (elég, ha a széle elkezd barnulni, a lapoknak nem kell)
A krémhez a tejet, a 8 kanál cukrot és a 8 kanál lisztet egy edénybe mérem, majd folyamatos kevergetés közben sűrűre főzöm. Puding állagúnak kell lennie. Ha kész, félrehúzom, és időnként megkevergetve hagyom langyosra hűlni.
Közben elkészítem a karamellt. Ehhez a maradék 6 kanál cukrot és a vizet elkeverem, és elkezdem összefőzni. Először habozni kezd:
Majd összecsomósodik, ahogy a víz elpárolog belőle:
Nem kell megijedni, ez így normális. Barnára füstölésig pirítom, majd egy-két evőkanál jó erős, lefőzött feketekávét teszek bele:
Teszek bele 15 dkg felkockázott vajat, és újra addig melegítem, amíg homogén masszát kapok:
Ezt folyamatos kevergetés közben (elég egy kézi habverő ehhez) belekeverem a sűrűre főzött masszába:
Ezzel kell megkenni a lapokat, és egy éjszakára hűtőbe tenni a sütit:
Másnap csokimázzal leöntöm. A mázhoz a cukrot és a kakaóport elkeverem a vízzel, és kis lángon összefőzöm. Amikor a cukor már elolvadt, hozzáadom a vajat is, és összefőzöm még egyszer az egészet. Kicsit hagyom hűlni, de nem szabad teljesen kihűteni, hanem szépen egyenletesen ráönteni a lapokra.
Másnap fogyasztható, de legalább pár órát kell állni hagyni a hűtőben, akkor lesz ilyen szépen szelhető:
Ezt a sütit a nagyközönség elé először az Őszi Gasztroblogger Fesztiválon vittem – erről itt olvashatjátok a rövid beszámolót 🙂