Barion Pixel

Diós mascarponés kávétorta

Szerző:

Édes vétkek, Összes recept, Torták

Adag: 6-8 szeletes zsúrtorta

Elkészítési idő: 1.5 órán belül

Nehézségi fok: egyszerű

Kávé és dió – fantasztikus páros, remekül kiegészítik egymást. Igazi ínycsiklandó őszi finomság ez a torta, kevés munkával csodálatos harmóniát alkotva. Próbáld csak ki, szeretni fogod 🙂

Könnyen és egyszerűen elkészíthető nyalánkság, aminek a legbonyolultabb része a piskóta, szóval bátran ajánlom ezt azoknak is, akik nem tartják magukat gyakorlott konyhatündéreknek.

 

Hozzávalók

A piskótához:

  • 2 tojás
  • 1 evőkanál víz
  • 1 csipet só
  • 3 csapott evőkanál cukor (fele lehet vaníliás cukor)
  • 3 evőkanál liszt
  • 1 kávéskanál sütőpor
  • 2 púpos evőkanál darált dió

A krémhez:

  • 25 dkg mascarpone
  • 1 kávéskanál Dr. Oetker Expressz zselatin fix
  • 1,5 dl habtejszín (cukrozott)
  • 2,5 dkg porcukor (átszitálva)
  • 3 evőkanál jó erős feketekávé vagy 1 zacskó instant kávé

 

Elkészítés

A diót késes darálóval aprítom fel. Nem kell sok, 5 dkg elég lesz. Előmelegítem a sütőt 180 fokra, a kapcsos tortaformát alulról kibélelem sütőpapírral, az oldalát kevés zsírral vagy margarinnal kikenem, lisztezem, és jöhet a diós piskóta!

Ehhez a 2 egész tojást (jól látod, nem verem fel külön-külön a sárgáját és fehérjét, kiválóan működik így is) és az 1 kanál hideg vizet a habverő üstjébe teszem, és elkezdem először kis fokozaton habbá verni. Kb. fél perc után hozzáadom a csipet sót és a cukrot, majd legnagyobb fokozaton masszív habbá verem.

Ekkor hozzáadom a sütőport és a lisztet, és óvatosan, egy szélesfejű fakanállal vagy spatulával belekeverem, vigyázva, hogy a habot minél kevésbé törjem össze. Végül hozzáadom a diót is, ezt is elkeverem.

Beleöntöm a piskóta tésztáját, és a sütőbe tolom. Kb. 25 percnél tűpróbával ellenőrzöm (közben csak kívülről csodálom a piskóta átalakulását, nem nyitom ki a sütő ajtaját).

Ha megsült, rácsra teszem a formában, és hagyom kicsit hűlni. Egy éles késsel eltávolítom a forma oldalát a tésztáról, és leveszem. Rácson hagyom teljesen kihűlni. Csak ekkor vágom félbe a tésztát.

Közben elkészítem a krémet: egy edényben a tejszínt verem fel kemény habbá, majd egy másik edényben a mascarponét a porcukorral, a habfixálóval és a kávéval habosítom (még a habverő szárát sem kell elmosni 🙂 ). Óvatosan összeforgatom a két masszát, és képzeletben elosztom háromfelé a végeredményt. Az első harmaddal megkenem a félbevágott piskóta alját, ráteszem a tetejét is, erre jöhet a második harmad krém. A maradékkal pedig szépen egyenletesen bevonom a torta oldalát is.

Kávészemekkel, egész dióval díszítem, és pár órára hűtőbe teszem. Nagyon finom, könnyed süteményt kapunk, ami ünnepi asztalon vagy csak úgy, alkalom nélkül is megállja a helyét 🙂

 



Ha tetszett ez a bejegyzés és megosztod, köszönöm.

Nézd meg további receptjeimet, biztosan találsz még a fogad alá valót közöttük!

Gyorsan értesülhetsz a blog bejegyzéseimről, tippekről és újdonságokról a Degeszpocak Facebook oldalán amit itt találsz, vagy kérdezz-csevegj velünk a Facebook csoportunkban is, amit itt érsz el.  Gyere és csatlakozz hozzánk egy kattintással!

Instagram: https://www.instagram.com/degeszpocak/



error: A tartalom védett!!