Szerző: Molnár-Keresztényi Brigitta
Adag: 6-8 szeletes zsúrtorta
Elkészítési idő: 1.5 órán belül
Nehézségi fok: egyszerű
Kávé és dió – fantasztikus páros, remekül kiegészítik egymást. Igazi ínycsiklandó őszi finomság ez a torta, kevés munkával csodálatos harmóniát alkotva. Próbáld csak ki, szeretni fogod
Könnyen és egyszerűen elkészíthető nyalánkság, aminek a legbonyolultabb része a piskóta, szóval bátran ajánlom ezt azoknak is, akik nem tartják magukat gyakorlott konyhatündéreknek.
Hozzávalók
A piskótához:
- 2 tojás
- 1 evőkanál víz
- 1 csipet só
- 3 csapott evőkanál cukor (fele lehet vaníliás cukor)
- 3 evőkanál liszt
- 1 kávéskanál sütőpor
- 2 púpos evőkanál darált dió
A krémhez:
- 25 dkg mascarpone
- 1 kávéskanál Dr. Oetker Expressz zselatin fix
- 1,5 dl habtejszín (cukrozott)
- 2,5 dkg porcukor (átszitálva)
- 3 evőkanál jó erős feketekávé vagy 1 zacskó instant kávé
Elkészítés
A diót késes darálóval aprítom fel. Nem kell sok, 5 dkg elég lesz. Előmelegítem a sütőt 180 fokra, a kapcsos tortaformát alulról kibélelem sütőpapírral, az oldalát kevés zsírral vagy margarinnal kikenem, lisztezem, és jöhet a diós piskóta!
Ehhez a 2 egész tojást (jól látod, nem verem fel külön-külön a sárgáját és fehérjét, kiválóan működik így is) és az 1 kanál hideg vizet a habverő üstjébe teszem, és elkezdem először kis fokozaton habbá verni. Kb. fél perc után hozzáadom a csipet sót és a cukrot, majd legnagyobb fokozaton masszív habbá verem.
Ekkor hozzáadom a sütőport és a lisztet, és óvatosan, egy szélesfejű fakanállal vagy spatulával belekeverem, vigyázva, hogy a habot minél kevésbé törjem össze. Végül hozzáadom a diót is, ezt is elkeverem.
Beleöntöm a piskóta tésztáját, és a sütőbe tolom. Kb. 25 percnél tűpróbával ellenőrzöm (közben csak kívülről csodálom a piskóta átalakulását, nem nyitom ki a sütő ajtaját).
Ha megsült, rácsra teszem a formában, és hagyom kicsit hűlni. Egy éles késsel eltávolítom a forma oldalát a tésztáról, és leveszem. Rácson hagyom teljesen kihűlni. Csak ekkor vágom félbe a tésztát.
Közben elkészítem a krémet: egy edényben a tejszínt verem fel kemény habbá, majd egy másik edényben a mascarponét a porcukorral, a habfixálóval és a kávéval habosítom (még a habverő szárát sem kell elmosni 🙂 ). Óvatosan összeforgatom a két masszát, és képzeletben elosztom háromfelé a végeredményt. Az első harmaddal megkenem a félbevágott piskóta alját, ráteszem a tetejét is, erre jöhet a második harmad krém. A maradékkal pedig szépen egyenletesen bevonom a torta oldalát is.
Kávészemekkel, egész dióval díszítem, és pár órára hűtőbe teszem. Nagyon finom, könnyed süteményt kapunk, ami ünnepi asztalon vagy csak úgy, alkalom nélkül is megállja a helyét 🙂