Szerző: Molnár-Keresztényi Brigitta
Adag: kb. 50 dkg-os kenyér
Elkészítési idő: csak ha nagyon ráérsz
Nehézségi fok: gyakorlatot igényel
Ez a recept a rozsos kenyér egy „lebutított”, egyszerűsített (=alap) változata. Nem is különbözik sok mindenben az elkészítése.
Hozzávalók
- 40 dkg liszt
- fél kocka (2,5 dkg) élesztő
- egy kávéskanál cukor
- két evőkanál olaj
- egy kávéskanál só
- 2,4 dl langyos víz
- ízlés szerint egy marék szezámmag
Elkészítés
A langyos vízben elkeverem a cukrot, és felfuttatom az élesztőt. Közben kimérem a lisztet, bele a sót és az olajat. Ha az élesztő felfutott, beleöntöm a lisztbe, és géppel alaposan kidolgozom.
Ha a tészta már szép egynemű, és mindenhol elválik az edény falától, még egy kicsit kézzel is átdolgozom, majd melege helyen konyharuhával letakarva egy órát pihentetem.
Közben kb duplájára nő. Még egyszer átgyúrom, majd formázom (ha bucit akarunk, kerekre; én püspökkenyér formában sütöm, így hengerré gyúrtam)
Sütőpapírral bélelt formába teszem. Bevágom kb 2 mm mélyen pár helyen, és újabb 45 percig hagyom pihenni.
Közben előmelegítem a sütőt 240 fokra. Sütés előtt alaposan megspriccelem vízzel, és megszórom szezámmaggal.
20 percig sütöm 240 fokon (alul-felül sütés, középső rács) úgy, hogy egy másik püspökkenyérformát ráborítok, majd leveszem a formát és a hőfokot 220 fokra, és újabb 25 percet sül. A sütőből kivéve rácson hagyom pihenni 5 percig, és utána húzom le a sütőpapírt.
Érdemes várni kicsit, míg kihűl, akkor szeletelhető igazán szépen.