Szerző: Molnár-Keresztényi Brigitta
Adag: 8 szeletes zsúrtortához, 17 cm átmérő
Elkészítési idő: 1.5 órán belül
Nehézségi fok: egyszerű
Első kedvenc tavaszi gyümölcsünk az eper. Korlátlan mennyiséget meg tudunk belőle enni 🙂 először csak magában faljuk fel, csak ezután van türelmünk kivárni a sütiket is vele. Mint például ezt a túrós nyalánkságot.
Hozzávalók
A tésztához:
- 3 tojás
- 1 evőkanál víz
- 4 csapott evőkanál cukor
- 4 púpos evőkanál liszt
- ½ zacskó sütőpor
- 1 csipet só
A krémhez
- 25 dkg túró
- 25 dkg tejföl
- 3 dkg (vaníliás) cukor
- 1 csipet só
- 1 citrom reszelt héja
- ½ citrom leve
- 1 zacskó Dr. Oetker Expressz zselatin fix
- ½ csomag főzés nélküli zselatin
- 30 dkg eper
Elkészítés
A piskótához az egész tojásokat a vízzel, a sóval és a cukorral kemény habbá verem. Ezután óvatosan beleforgatom a sütőport és a lisztet. Alulról sütőpapíros, oldalról vajjal kikent és lisztezett kapcsos tortaformába egyengetem a tésztát. Párszor a pulthoz ütögetem, hogy a felesleges buborékokat kikergessem, majd 180 fokra előmelegített sütőbe tolom. 30 perc múlva tűpróbával ellenőrzöm, majd rácsra teszem hűlni. A formát csak kb. 5 perc múlva veszem le, miután egy késsel szépen körbevágom, hogy biztosan elengedje mindenhol a forma. Félreteszem, teljesen kihűtöm.
Közben elkészítem a krémet: a túrót villával összetöröm, majd a tejföllel simára keverem. Belereszelem a citrom héját (kezeletlen, vegyszermentes citromot használjunk, vagy inkább hagyjuk ki a héját), és belefacsarom a levét is. Cukorral ízesítem, és a zselatin fixet is elkeverem benne. Ha kihűlt a piskóta, félbevágom (ha a teteje kicsit púposra sikerült, azt is kiegyenesítem, és félreteszem a felesleget). Az alsó lapot visszateszem a tortaformába, és a krém felével megkenem. Az epret kb. 3 mm vékony szeletekre vágom, és a túróba egyengetem felét, kicsit bele is nyomkodom, és egy vékony réteg krémmel még le is zárom. Jöhet a második piskótaréteg, majd a tetejére a maradék túrókrém, erre az eper. Végül az egészet vékonyan lezárom a zselatinnal (épp csak azért, hogy az eper ne száradjon ki a süti tetején).
Visszateszem hűtőbe még legalább egy órára. A formából óvatosan kivéve tálalom.
Könnyű, egyszerű nyári desszert, aminek nehéz ellenállni 🙂
Van ennek a sütinek egy sütésmentes változata is, próbáld ki azt is 🙂