Szerző: Molnár-Keresztényi Brigitta
Adag: 6 főre
Elkészítési idő: 1.5 órán belül
Nehézségi fok: egyszerű
Ennek a sütinek az alapját még édesanyámtól tanultam, aztán egy kicsit a saját szájízünkre alakítottam, és így még az egyébként almás sütiket annyira nem kedvelő férjem is simán eltüntette a kész süti felét…
Rém egyszerű az elkészítés, egyetlen villával kikeverhető a tésztája, 10 perc előkészülettel elkészíthető.
Hozzávalók
- 30 dkg alma
- 10 dkg cukor
- 5 dkg vaníliáscukor
- 5 dkg fahéjas cukor
- 3 egész tojás
- 22 dkg liszt
- 8 dkg darált dió
- egy sütőpor
Elkészítés
Először is az almát nagylyukú reszelőn lereszelem, megszórom a fahéjas cukorral, és félreteszem, hogy kiengedje a levét (kb. 10-15 perc).
Közben a diót ledarálom, félreteszem.
A tojást kézi habverővel jó habosra keverem. Hozzáadom a vaníliáscukrot és a sima cukrot, ezzel is jól elkeverem. Még könnyebb, lazább lesz a tészta állaga, ha gépi habverővel alaposan felverem, mint a piskótához, és úgy adom hozzá a többi hozzávalót.
Ezután az almát kézzel kinyomkodom, hogy a felesleges folyadék eltávozzon belőle.
Belekeverem a tojásos masszába, hozzáadom a sütőport, a diót és a végén a lisztet is.
Kivajazott és kilisztezett formába öntöm, hogy kb. 3 cm magas legyen (emelkedni fog) az edényben, és a tetejét is megszórom fahéjas cukorral.
180 fokra előmelegített sütőbe tolom, és 30 percig sütöm. Ekkor tűpróbával ellenőrzöm. Ha már nem ragad rá a tészta a fogpiszkálóra, kiveszem, és hagyom pár percig hűlni. Másnap is finom puha, finom házi baracklekvárral vagy egy kakaóval kiváló uzsonna 🙂
Így megy a pontos kimérés, ha az ember férje építész 🙂