Szerző: Molnár-Keresztényi Brigitta
Adag: 7-8 db
Elkészítési idő: csak ha ráérsz
Nehézségi fok: kis gyakorlatot igényel
A házi péksüteménynek nincs párja: fogyaszthatod frissen, szendvicset készíthetsz belőle, és a fagyasztóba is teheted; reggel kiveszed a fagyóból, és mire az iskolába ér, kiolvad 🙂
Hozzávalók
- 50 dkg liszt
- 8 dkg cukor (édesszájúaknak mehet picit több)
- 2,5 dkg friss élesztő
- 10 dkg tejmentes margarin
- 2 dl langyos víz
- 1 csipet só
A színezéshez
- 2 evőkanál holland kakaópor
- 1 evőkanál cukor
- 3 evőkanál víz
A kenéshez
- 5 dkg margarin
Elkészítés
A dagasztó tálba belemérem a lisztet, sót, cukrot, a langyos vizet és a puha margarint. Belemorzsolom az élesztőt is (ha porélesztőt használsz, azt futtasd fel pici cukros vízben, biztos, ami biztos alapon), és ruganyos, de lágy tésztát gyúrok belőle.
Ekkor elfelezem a tésztát, az egyik fele fehér marad, félreteszem. A másik felébe beledolgozom a cukor-víz-kakaópor elegyét, és azt is félreteszem langyos helyre legalább 30-40 percre, hogy duplájára keljen.
Ezután mindkét tésztát azonos darabszámra osztom. Én most 4 kisebb és 3 nagyobb darabra vágtam őket. Meggömbölyítem, majd 5 percre békén hagyom.
Ezután kb. 2 mm vékonyra, ovális alakúra nyújtok egy barna és egy fehér gombócot. A fehéret ráteszem a barnára, és feltekerem.
Sütőpapíros tepsire sorakoztatom őket, és újabb 25-30 percre félreteszem.
Közben a sütőt 190 fokra előmelegítem. Sütés előtt pengével 3-4 helyen bevágom (annyira mélyen, hogy legalább 2 réteget átvágjak, akkor lesz szép látványos a végeredmény 🙂 )
Lekenem a kifliket olvasztott margarinnal, és 20-22 perc alatt (sütőfüggő) szép barnára sütöm. A sütőből kivéve újra vékonyan átkenem margarinnal, hogy szép csillogó legyen, és alig várom, hogy langyosra hűljön 🙂
Házi lekvárral vagy narancsmártással tálalom.
TIPP
- készen szoktam fagyasztani, hogy bármikor elővehető legyen. Zacskóban hagyom kiolvadni, így nem szárad ki.
- egy kis cukros almalével is lekenhető a a kalács teteje sütés előtt-után, attól is szép színe lesz