Barion Pixel

Fatörzs kifli tejmentesen

Szerző:

Kelt tészták, Tejmentes receptek, Tojásmentes, Édes vétkek, Összes recept

Adag: 7-8 db

Elkészítési idő: csak ha ráérsz

Nehézségi fok: kis gyakorlatot igényel

A házi péksüteménynek nincs párja: fogyaszthatod frissen, szendvicset készíthetsz belőle, és a fagyasztóba is teheted; reggel kiveszed a fagyóból, és mire az iskolába ér, kiolvad 🙂

Hozzávalók

  • 50 dkg liszt
  • 8 dkg cukor (édesszájúaknak mehet picit több)
  • 2,5 dkg friss élesztő
  • 10 dkg tejmentes margarin
  • 2 dl langyos víz
  • 1 csipet só

A színezéshez

  • 2 evőkanál holland kakaópor
  • 1 evőkanál cukor
  • 3 evőkanál víz

A kenéshez

  • 5 dkg margarin

Elkészítés

A dagasztó tálba belemérem a lisztet, sót, cukrot, a langyos vizet és a puha margarint. Belemorzsolom az élesztőt is (ha porélesztőt használsz, azt futtasd fel pici cukros vízben, biztos, ami biztos alapon), és ruganyos, de lágy tésztát gyúrok belőle.

Ekkor elfelezem a tésztát, az egyik fele fehér marad, félreteszem. A másik felébe beledolgozom a cukor-víz-kakaópor elegyét, és azt is félreteszem langyos helyre legalább 30-40 percre, hogy duplájára keljen.

Ezután mindkét tésztát azonos darabszámra osztom. Én most 4 kisebb és 3 nagyobb darabra vágtam őket. Meggömbölyítem, majd 5 percre békén hagyom.

Ezután kb. 2 mm vékonyra, ovális alakúra nyújtok egy barna és egy fehér gombócot. A fehéret ráteszem a barnára, és feltekerem.

Sütőpapíros tepsire sorakoztatom őket, és újabb 25-30 percre félreteszem.

Közben a sütőt 190 fokra előmelegítem. Sütés előtt pengével 3-4 helyen bevágom (annyira mélyen, hogy legalább 2 réteget átvágjak, akkor lesz szép látványos a végeredmény 🙂 )

Lekenem a kifliket olvasztott margarinnal, és 20-22 perc alatt (sütőfüggő) szép barnára sütöm. A sütőből kivéve újra vékonyan átkenem margarinnal, hogy szép csillogó legyen, és alig várom, hogy langyosra hűljön 🙂

Házi lekvárral vagy narancsmártással tálalom.

TIPP

  • készen szoktam fagyasztani, hogy bármikor elővehető legyen. Zacskóban hagyom kiolvadni, így nem szárad ki.
  • egy kis cukros almalével is lekenhető a a kalács teteje sütés előtt-után, attól is szép színe lesz


Ha tetszett ez a bejegyzés és megosztod, köszönöm.

Nézd meg további receptjeimet, biztosan találsz még a fogad alá valót közöttük!

Gyorsan értesülhetsz a blog bejegyzéseimről, tippekről és újdonságokról a Degeszpocak Facebook oldalán amit itt találsz, vagy kérdezz-csevegj velünk a Facebook csoportunkban is, amit itt érsz el.  Gyere és csatlakozz hozzánk egy kattintással!

Instagram: https://www.instagram.com/degeszpocak/



error: A tartalom védett!!