Szerző: Molnár-Keresztényi Brigitta
Adag: 2*8 db kiskifli, vagy 8 db normál méretű
Elkészítési idő: csak ha nagyon ráérsz
Nehézségi fok: gyakorlatot igényel
Tegnap nagyon nem volt időm bonyolult, pepecselős dolgokat készíteni, de enni mégiscsak kell valamit, és mivel kongott a kenyértartó, gyorsan összedobtam egy kiflit – férjem kérésére ezúttal fokhagymás tésztával.
Hozzávalók
- 50 dkg finomliszt (BL55)
- 6-8 evőkanál olaj
- 1,5 dl tej
- 1,5 dl víz
- 2 dkg élesztő
- kevés cukor
- 1 evőkanál só
- csipet aszkorbinsav
- 6-8 gerezd fokhagyma
- szóráshoz szezám- és lenmag, őrölt bors
Elkészítés
A langyos cukros tejben felfuttatom az élesztőt. Közben kimérem a többi hozzávalót, a fokhagymanyomón áttört fokhagymával együtt. Amikor szépen felfutott az élesztő, beleöntöm a tálba, és jó alaposan összedolgoztatom a géppel. Puha, de nem ragacsos tésztát kapok. Innentől kétféle út létezik: az egyik az, hogy elfelezem a tésztát, és apróbb, mini méretű kifliket sütök. Ha így döntök, a felezés után a tésztát szépen csinos kerekre igazítom, majd félreteszem egy órára meleg helyre pihenni.
Miután duplájára kelt, fogom az egyik gömböcöt, jó vékonyra kinyújtom. Felcikkezem 8 cikkre, megszórom reszelt sajttal.
Feltekerem, és sütőpapíros tepsire sorakoztatom őket.
Ezt megismétlem a másik bucival is. Pihennek 45 percet, majd 200 fokra előmelegítem a sütőt. Mielőtt betolom a sütőbe, alaposan megspriccelem vízzel, megszórom a magokkal, frissen őrölök rá borsot.
15-17 perc alatt aranybarnára sütöm őket.