Szerző: Molnár-Keresztényi Brigitta
Adag: 2 kisebb kalács
Elkészítési idő: csak ha nagyon ráérsz
Nehézségi fok: gyakorlatot igényel
Van nekem egy drága szomszédasszonyom, a Csibi (akitől a mézeskalács receptet is kaptam). Na szóval oda-vissza fertőzzük egymást a sütnivalókkal, és gondoltam, mi lehetne annál stílusosabb, mint hogy karácsonyra egy fonott kaláccsal kedveskedek nekik – hiszen tőle egy mézeskalács házikót kaptunk 🙂
Hozzávalók
- 35 dkg finomliszt
- 1 kávéskanál só
- 1 dkg élesztő
- 5 dkg cukor
- 0,6 dl olaj
- 1,25 dl tej
- 1 tojás
- + a díszítéshez 3 evőkanál tej, 1 púpos evőkanál cukor + egy kanál vaníliáscukor
Elkészítés
A meleg cukros tejben felfuttatom az élesztőt. Közben kimérem a lisztet, bele a sót, olajat és a tojást. A felfutott élesztőt is beleöntöm, és legalább 15 percig dagasztom géppel. Jó ragadós tésztát kapok, de nem baj, ettől lesz igazán finom, foszlós a kalács.
Elfelezem a tésztát, gömbölyűre formázom őket, és lisztezett tálakban kb. egy órát hagyom pihenni meleg helyen.
Ekkor fogom az egyik gömböcöt, és három egyforma darabra osztom.
Kb. 40 cm-es hurkákat dögönyözök belőlük, és szépen befonom őket.
Ezután sütőpapíros formát készítek elő. Ha akarom, maradhat szép egyenes is a fonás, de nekem jobban tetszik, ha kört formálok belőle, és úgy teszem a sütőformába.
Megismétlem a műveletet a másik tésztával is, és magukra hagyom őket újabb 40 percre.
Ezután a sütőt előmelegítem 180 fokra, és mehetnek alsó-felső sütésre.
30 perc után, mikor már kezdenek szép színt kapni, a díszítéshez félretett tejet jól megmelegítem, elkeverem benne a cukrot, és ecsettel jól megkenem. Visszateszem a sütőbe, és 5 perc múlva megismétlem a kenést, de ezúttal megszórom a kalácsokat vaníliáscukorral is. Újabb 5-10 percre visszatolom a sütőbe, és amikor már elérték a szép aranybarna színt (és az oldaluk, aljuk is szép színt kapott), kiveszem, rácsra teszem hűlni.
Ezután pedig már csak a várakozás marad, hogy hogy fog ízleni az ajándékba adott kalács 🙂