Barion Pixel

Foszlós fonott kalács alaprecept

Szerző:

Kelt tészták, Édes vétkek, Összes recept

Adag: 1 sütőtepsinyi

Elkészítési idő: csak ha nagyon ráérsz

Nehézségi fok: gyakorlatot igényel

A jól bevált lábtörlő kalácsom receptjét vettem elő, és kislányommal gyakoroltuk kicsit a fonást. Mivel közeledik a húsvét, nagyon hasznos kézműveskedés volt ez, mert igazán látványos finomság kerekedett ki belőle 🙂

 

Hozzávalók

  • 50 dkg finomliszt
  • 10 dkg margarin
  • 20 dkg langyos tej
  • 2,5 dkg élesztő
  • 8 dkg cukor (édesszájúaknak lehet picit több)
  • 1 csipet só
  • 1 tojás
  • 2 evőkanál holland kakaópor
  • 1 tojás a kenéshez

 

Elkészítés

A kakaóporon kívül minden hozzávalót belemérek-morzsolok a dagasztóüstbe (a margarint a tejjel egy picit meglangyosítom, de nem kell annyira, hogy folyjon). Könnyen kezelhető, lágy, de nem ragadós tésztát kapok. A tésztát elfelezem, egyik felét félreteszem, a másik felébe beledolgozom a kakaóport (ezt előtte 2-3 kanál vízzel elkeverem, és úgy adom hozzá). Kis gömböcöket formázok belőle, és legalább egy órára félreteszem kelni.

Ezidő alatt a tészta duplájára kel:

A duplájára kelt tésztákat elosztom. Én most a kislányomat bevonva készítettem a fonott kalácsokat: én 2 db négyes fonást, ő 2 db hármas fonást választott. Ehhez 7-7 részre kellett osztani a tésztákat (7 fehér és 7 barna halom keletkezett).

Mindegyik halomból kb. 30 centi hosszú kígyókat sodrunk, és elkezdjük szétosztani: az egyik hármashoz 2 fehér és 1 barna, a másikhoz 2 barna és 1 fehér kígyó kell. A fehér-barna-fehér kiosztású kígyókat az egyik végüknél fogva összenyomom, és összefonom (épp úgy, mint a kislányok haját – ügyeskezű lányos anyukák előnyben 🙂 ). A fonás végén szintén összenyomkodom a tésztát, majd félreteszem. Ilyen gyönyörű lett a végeredmény:

A négyes fonás ennél egyszerűbben szétosztható: 2 barna és 2 fehér csík kell hozzá. Az eljárás ugyanaz: felváltva teszem egymás mellé a hurkákat, összenyomom, fonás, összenyomás, kész.

Újra félreteszem 40-45 percre pihenni. Közben a sütőt előmelegítem 180 fokra. Sütés előtt lekenem a kalácsokat felvert tojással

25-30 perc alatt szép aranybarnára sütöm.

Tálalhatom kakaóval, házi lekvárral (nálunk a ribizli és az eper a kedvenc, de jól fogy baracklekvárral is 🙂 ), de magában is nagyon finom.

 



Ha tetszett ez a bejegyzés és megosztod, köszönöm.

Nézd meg további receptjeimet, biztosan találsz még a fogad alá valót közöttük!

Gyorsan értesülhetsz a blog bejegyzéseimről, tippekről és újdonságokról a Degeszpocak Facebook oldalán amit itt találsz, vagy kérdezz-csevegj velünk a Facebook csoportunkban is, amit itt érsz el.  Gyere és csatlakozz hozzánk egy kattintással!

Instagram: https://www.instagram.com/degeszpocak/



error: A tartalom védett!!