Szerző: Molnár-Keresztényi Brigitta
Adag: 1 sütőtepsinyi
Elkészítési idő: csak ha nagyon ráérsz
Nehézségi fok: gyakorlatot igényel
A jól bevált lábtörlő kalácsom receptjét vettem elő, és kislányommal gyakoroltuk kicsit a fonást. Mivel közeledik a húsvét, nagyon hasznos kézműveskedés volt ez, mert igazán látványos finomság kerekedett ki belőle 🙂
Hozzávalók
- 50 dkg finomliszt
- 10 dkg margarin
- 20 dkg langyos tej
- 2,5 dkg élesztő
- 8 dkg cukor (édesszájúaknak lehet picit több)
- 1 csipet só
- 1 tojás
- 2 evőkanál holland kakaópor
- 1 tojás a kenéshez
Elkészítés
A kakaóporon kívül minden hozzávalót belemérek-morzsolok a dagasztóüstbe (a margarint a tejjel egy picit meglangyosítom, de nem kell annyira, hogy folyjon). Könnyen kezelhető, lágy, de nem ragadós tésztát kapok. A tésztát elfelezem, egyik felét félreteszem, a másik felébe beledolgozom a kakaóport (ezt előtte 2-3 kanál vízzel elkeverem, és úgy adom hozzá). Kis gömböcöket formázok belőle, és legalább egy órára félreteszem kelni.
Ezidő alatt a tészta duplájára kel:
A duplájára kelt tésztákat elosztom. Én most a kislányomat bevonva készítettem a fonott kalácsokat: én 2 db négyes fonást, ő 2 db hármas fonást választott. Ehhez 7-7 részre kellett osztani a tésztákat (7 fehér és 7 barna halom keletkezett).
Mindegyik halomból kb. 30 centi hosszú kígyókat sodrunk, és elkezdjük szétosztani: az egyik hármashoz 2 fehér és 1 barna, a másikhoz 2 barna és 1 fehér kígyó kell. A fehér-barna-fehér kiosztású kígyókat az egyik végüknél fogva összenyomom, és összefonom (épp úgy, mint a kislányok haját – ügyeskezű lányos anyukák előnyben 🙂 ). A fonás végén szintén összenyomkodom a tésztát, majd félreteszem. Ilyen gyönyörű lett a végeredmény:
A négyes fonás ennél egyszerűbben szétosztható: 2 barna és 2 fehér csík kell hozzá. Az eljárás ugyanaz: felváltva teszem egymás mellé a hurkákat, összenyomom, fonás, összenyomás, kész.
Újra félreteszem 40-45 percre pihenni. Közben a sütőt előmelegítem 180 fokra. Sütés előtt lekenem a kalácsokat felvert tojással
25-30 perc alatt szép aranybarnára sütöm.
Tálalhatom kakaóval, házi lekvárral (nálunk a ribizli és az eper a kedvenc, de jól fogy baracklekvárral is 🙂 ), de magában is nagyon finom.